Política

política

Irene Montero serà la cap de llista de Podem a les europees

L’exministra d’Igualtat vetada per Yolanda Díaz es presentarà a les primàries per recuperar la veu pròpia al marge de Sumar el juny del 2024

“No som aquí perquè ens donin molles del bipartidisme a canvi de silenci sinó per canviar les regles de joc”, avisa

L’exministra d’Igualtat Irene Montero serà la cap de llista de Podem a les eleccions europees del juny del 2024 al marge de Sumar si la militància així ho ratifica en el procés de primàries. Vetada per la vicepresidenta Yolanda Díaz primer a les llistes de Sumar al Congrés del 23 de juliol i després com a ministra en el nou govern de coalició, Montero farà el salt a Brussel·les per recuperar la veu pròpia de Podem i posar fi a l’aventura fallida d’aglutinar sota una única marca tot l’espai a l’esquerra del PSOE que ha esclatat amb el pas al grup mixt del Congrés dels cinc diputats de Podem –Ione Belarra, Javier Sánchez Serna, Noemí Santana, Martina Velarde i la quatre per Barcelona, Lilith Verstrynge– que fins ara vivien al grup parlamentari plurinacional de Sumar (que ara té 26 escons i no 31). “No som aquí perquè ens donin unes molles del bipartidisme a canvi de silenci, som aquí per canviar les regles del joc i construir regles de respecte, respectar i fer-se respectar”, ha advertit Montero a l’hora d’acceptar l’encàrrec de Podem aquest matí en un acte a Madrid sota el títol Ara més que mai o on ha estat aclamada per les bases amb crits eufòrics d’“Irene! Irene!”.

La coreografia de l’acte final d’emancipació de Podem l’ha iniciat la secretària general de Podem, Ione Belarra, amb un prec en públic. “Vull demanar-li a Irene Montero, una militant extraordinària, una dona intel·ligent, honrada, d’origen humil, que es presenti a las primàries de Podem i si així ho decideix la militància sigui la nostra candidata a les eleccions europees”, ha ofert la líder de Podem. “Ningú millor que tu per ajudar-nos a posar dempeus de nou un projecte valent”, ha reblat. Acte seguit, l’exministra d’Igualtat ha pres la paraula. “Gràcies per confiar en mi, estimada Ione. I et responc que sí”, ha dit Montero davant l’esclat de la cridòria dels seus. “Ara més que mai cal fer política per canviar tot el que ha de ser canviat perquè no podem ni volem esperar més i perquè ens hem demostrat les unes a les altres que, malgrat les moltes dificultats, sí que es pot i és el nostre dret somiar, organitzar-nos, lluitar i guanyar”, ha argumentat Montero tot fent una crida a “cuidar aquesta eina per a la transformació que és Podem”.

En els seus tres anys a Igualtat (gener del 2020-novembre del 2023), Montero ha deixat com a llegat la llei del només sí és sí, la llei trans, la campanya ¿entonces, quién? en què per primer cop s’interpel·lava l’home sobre la violència masclista i el per què de no conèixer els victimaris del seu entorn, la llei trans i la baixa laboral per regla incapacitant. En el seu acte de traspàs de cartera a la successora, la ministra socialista d’Igualtat, Ana Redondo, Montero –amb una samarreta de Confía, coño– es va acomiadar amb el recordatori de les paraules del president Pedro Sánchez a Onda Cero renegant d’un feminisme que ofenia “amics seus de 40 i 50 anys”. “Ministra, et desitjaria sort. Però crec que no és el més important que necessita una ministra d’Igualtat. Et desitjo que t’envoltis del millor equip, que mai et deixin sola i que tinguis valentia per incomodar els homes amics de 40 i 50 anys del president del govern”, va dir Montero el 21 de novembre en el seu adeu.

La candidatura de Montero a les europees del juny del 2024 desafia la fragilitat de Yolanda Díaz, ungida a dit per Pablo Iglesias el 2021 com a hereva al govern espanyol i al partit i que ara ja sap que no només no controla l’espai polític al Congrés sinó que tindrà una rival de pes en una cita electoral per a la qual Sumar no ha començat a pensar en cap candidat o candidata. “Són unes eleccions molt importants”, ha reivindicat Belarra avui a Madrid tot invocant l’auge de la ultradreta a Europa. “Ningú millor que tu, Irene, per ajudar-nos a posar en peu de nou un projecte valent”, ha reblat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Junqueras deixa la presidència d’ERC però desitja tornar a liderar el partit

barcelona
polítiques

Junqueras deixarà la direcció d’ERC després del 9-J

barcelona

Mort per extenuació a Gaza

Barcelona
Marcel Comas
Cap de l’oposició a Montmeló (Canviem Montmeló)

“S’ha de poder fer més en salut, educació i habitatge”

Montmeló
Cristina Capó
Alcaldessa de Santa Pau (Units per Santa Pau-AM)

“Volem que el castell torni a ser el cor de Santa Pau”

Santa Pau
Estat Espanyol

Una comunitat de monges de Burgos abandona l’església catòlica

Barcelona
estats units

Biden i Trump acorden celebrar dos debats electorals televisats

barcelona
Països Baixos

L’extrema dreta arriba a un acord de coalició amb tres partits de centre i dreta

Barcelona
Suïssa

Condemnen un exministre gambià per crims contra la humanitat

barcelona