Política

POLÍTICA

Crítiques a l’escassa inversió en el pressupost aprovat de Girona

Només el tripartit independentista avala els comptes per al 2024 (148,7 milions), amb 5,8 milions per a projectes

L’ús d’aigua en la neteja viària es reduirà a la meitat per la sequera: es farà durant la nit i amb aigua regenerada

L’àmplia majoria de l’equip de govern, de Guanyem, Junts i ERC, ha permès avui l’aprovació del pressupost de l’Ajuntament de Girona pel 2024 (148,721.649,31 euros), un 11,2% més que els 132 milions del 2021. «És un bon pressupost, una eina actualitzada», ha explicat la regidora d’Hisenda, Sílvia Aliu (Guanyem). L’oposició coincideix que les inversions (5.842.158 euros) són escasses.

Amb l’absència per motius de salut del regidor d’ERC Àdam Bertran, el ple ha estat una contraposició de dues realitats paral·leles. Només els tres socis, Guanyem (8 regidors), Junts (6) i ERC (2), avalen els comptes ja que el PSC (8 regidors), el PP (1) i Vox (1) hi han votat en contra. «És contradictori que l’equip de govern més car de la història sigui el que destini menys a la ciutadania», ha afirmat Bea Esporrín (PSC).

Al final del punt, l’alcalde, Lluc Salellas (Guanyem), ha explicat que l’Estat i el PSOE limiten la capacitat municipal d’inversió. «Les ciutats que estan endeutades poden fer més inversió». Ha estat la resposta a Esporrín, que havia afirmat que Reus, Mataró i Tarragona, ciutats governades pel PSC, tenen «més del doble d’inversió».

La regidora d’Hisenda ha destacat l’esforç municipal per posar fi a les desigualtats retributives i adequacions singulars entre el personal de la corporació. Aliu, a més, ha exposat que destinen 900.000 euros a habitatge (adquisició, compra de sòls i rehabilitació) i a equipaments com ara el Mercat del Lleó i la Fira de Girona.

“Expansius” per cobrar

Igual que el PSOE, el PP i Vox també han votat en contra. Jaume Veray (PP) ha dit que els comptes són «expansius a l’hora de cobrar impostos» i els veïns notaran «una clatellada a la butxaca». Veray s’ha queixat que no hi hagi augment de plantilla a la Policia Municipal i que la principal inversió siguin els 880.000 euros en material informàtic. A més, critica l’actitud de l’equip de govern en la negociació prèvia al ple d’avui amb l’oposició. Aliu li ha respòs que la inversió en informàtica permetrà millorar «en seguretat i protecció de dades», també per a la ciutadania.

Per Francisco Javier Domínguez (Vox), el pressupost «no millora la ciutat», fa augmentar «un 20%» la partida de personal i només hi ha un 3,36% en inversions del total. El pressupost contempla ingressos tenint en compte la puja aprovada el 26 d’octubre en el ple d’ordenances: un 25,87% la taxa d’escombraries i un 3,6% l’impost de bens immobles (IBI), entre d’altres.

Les ordenances, però, corren el risc de ser impugnades al jutjat. El PSC ha manifestat que el procediment d’aprovació, incloent-hi la comissió informativa prèvia amb els partits de l’oposició, ha estat irregular perquè no ha pogut disposar de la documentació necessària i se li ha conculcat el dret de participació política.

Feia dos anys que l’Ajuntament no aprovava un pressupost municipal. L’anterior cop va ser el 25 d’octubre del 2021. Junts i ERC, que formaven l’equip de govern, en minoria, van tenir el suport del regidor díscol de Ciutadans, Daniel Pamplona, per aprovar els comptes (132 milions). Aquells comptes van ser prorrogats.

Vuit mesos de retard

El ple extraordinari d’avui també ha aprovat canvis en el contracte de neteja viària, recollida d’escombraries i transport de residus, que es va començar a aplicar el setembre del 2022 i que havia d’acabar d’implementar-se el març del 2024. L’equip de govern ajorna la implantació del porta a porta domiciliari fins als mesos d’abril i juny del 2024, és a dir, amb vuit mesos de retard –el porta a porta comercial s’endarrerirà fins a l’octubre del 2024.

El porta a porta havia d’haver començat a l’octubre en quinze barris, com ara el centre històric de Sant Narcís, Palau-sacosta o Fontajau. Més retard hi haurà en el model de recollida de contenidors tancats i agrupats. S’havia de desplegar el gener de l’any que ve, però no es farà fins al cap de gairebé un any, al desembre. La mesura s’estendrà fins a l’abril del 2025.

En el mateix punt, el regidor d’Acció Climàtica, Sergi Cot (Guanyem), ha anunciat que, a causa de la sequera –situació de preemergència–, l’ús de l’aigua en la neteja viària es reduirà a la meitat. A més, d’acord amb l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), es farà ús d’aigua regenerada i serà durant la nit.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Aragonès demana el vot per evitar noves retallades

barcelona
Guerra a Europa

Rússia llança un nou atac massiu contra la xarxa elèctrica ucraïnesa

Barcelona
política

Illa a Madrid: “Catalunya ha d’ajudar a millorar Espanya”

barcelona
Estat espanyol

Dirigents i militants socialistes demanen a Sánchez que no plegui

Barcelona
Dolors Feliu i Torrent
Presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana

“El resultat de la consulta és un «no de moment» a la llista cívica”

BANYOLES

El dilema de l’ANC

Banyoles
Estat espanyol

Un anunci inesperat i una decisió incerta

Banyoles

Força, empatia, lideratge, defensa...

Barcelona
CRÒNICA

Les primeres hòsties de la Laia Estrada