Política

Estats Units

Maine també expulsa Trump de les primàries

La secretària d’Estat, demòcrata, aplica a l’expresident l’Esmena 14 de la Constitució pel seu rol en l’atac al Capitoli

És el segon territori que apel·la a l’anomenada “prohibició insurreccional” després de Colorado

Les primàries republicanes dels Estats Units s’emboliquen una mica més. L’expresident Donald Trump (2017-2021) ha estat desqualificat per a la cursa dels comicis presidencials de 2024 en un segon Estat de la Unió: Maine, al nord-est del país.

En aquest cas la decisió no ha estat de cap tribunal sinó de la secretària d’Estat, Shenna Bellows. Però tal com va fer el Tribunal Suprem de Colorado la setmana passada, ha desqualificat el precandidat republicà apel·lant a l’Esmena 14 de la Constitució, que prohibeix ocupar càrrecs d’elecció popular a persones que han participat en una insurrecció. Aquesta disposició va ser introduïda el 1868, després de la guerra civil nord-americana, per evitar que els exconfederats accedissin a càrrecs de poder. Els magistrat de Colorado van estimar la demanda per inhabilitar Trump d’acord amb aquest article en considerar que l’expresident havia participat de manera “oberta, voluntària i directa” en l’assalt al Capitoli del 6 de gener de 2021.

Bellows, adscrita al Partit Demòcrata, ha reconegut que cap secretari d’Estat “ha privat mai abans l’accés a les urnes a un candidat presidencial en base” a l’anomenada “prohibició insurreccional”. “No obstant, també sóc conscient que cap candidat presidencial ha participat mai abans en una insurrecció”, ha assenyalat en un document difós per mitjans nord-americans.

Bellows ha deixat en suspens la decisió a l’espera d’una possible apel·lació als tribunals, que l’equip de Trump ja ha avançat que té intenció de presentar.

La decisió de Maine ha aprofundit la incertesa legal i política al voltant de la campanya de les presidencials de 2024. El cas va arribar dimecres al Tribunal Suprem dels EUA en forma d’un recurs del Partit Republicà de Colorado contra la decisió judicial que va desqualificar Trump en aquest Estat. A banda, a dos altres Estats, Michigan i Minnesota, l a justícia ha rebutjat aplicar a Trump la “prohibició insurreccional”.

La premsa nord-americana preveu que l’alt tribunal de Washington –de majoria conservadora– abordi l’assumpte amb celeritat davant la proximitat de diverses dates claus del procés electoral, com la votació de les primàries republicanes a Iowa el 15 de gener.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Estat espanyol

Unes cinc mil persones es manifesten en suport de Sánchez davant el Congrés

Barcelona
Itàlia

Meloni encapçalarà la llista del seu partit als comicis europeus

Barcelona
POLÍTICA

Vergés afirma que Illa “sempre serà la sucursal del PSOE”

blanes
Estat espanyol

Personalitats de la cultura defensen “la legitimitat democràtica”

Barcelona
Guerra a Gaza

Optimisme al Caire amb l’última proposta de treva

Barcelona

Paneque diu que en educació la prioritat és eliminar els barracons

girona

Cañigueral (ERC):”Som el partit més represaliat de la història"

santa coloma de farners

El PP exigirà control de fronteres i fre a la immigració il·legal

girona
política

Illa acusa ERC i Junts de governar “d’esquena als ajuntaments”

barcelona