Política

Europa central

Crisi institucional a Polònia després de l’ordre d’arrest d’un exministre indultat

El president polonès, Andrzej Duda, ha donat recer a la residència oficial Mariusz Kaminski, exministre d’Interior, qui té una orde de detenció després de ser condemnat i inhabilitat en dos judicis per abús de poder

Polònia s’ha sumit en una crisi institucional després que dos diputats del partit ultraconservador Llei i Justícia (PiS), un d’ells l’exministre d’Interior Mariusz Kaminski, desafiessin una ordre de detenció refugiant-se en la residència oficial del president del país, Andrzej Duda.

La policia polonesa ha rebut aquest dimarts l’ordre d’arrestar-los, després que un jutjat de Varsòvia denegués la petició de tots dos perquè se suspenguessin els procediments judicials contra ells i així poder conservar la seva immunitat parlamentària i mantenir els seus escons.

Kaminski, condemnat per un abús de poder en el període en què va dirigir l’Agència Anticorrupció polonesa, va ser indultat pel president Duda –afí al PiS– en 2015, just després que aquest partit assumís el poder.

No obstant això, el Tribunal Suprem va dictaminar l’any passat que la sentència havia de ser revisada, després del que va ser condemnat de nou i inhabilitat cinc anys per a exercir càrrecs polítics.

Kaminski es va negar a acatar la decisió i va anunciar la intenció d’assistir, malgrat tot, a les sessions parlamentàries i fins i tot “exercir des de la presó, si cal” el dret a participar en les votacions. Això va portar al president del Parlament a desactivar la seva targeta de diputat, perquè no pogués accedir a l’edifici del Legislatiu.

Després que la policia confirmés l’existència d’una ordre de detenció de l’exministre, aquest va denunciar que els agents havien entrat a la seva casa i “molestat a la seva família”.

Entretant, ell va acudir palau presidencial, acompanyat de l’altre diputat en la seva mateixa situació, Maciej Wasik, exviceministre d’Interior, i des d’allí va publicar diverses fotos en xarxes socials acompanyat de Duda i el missatge “No m’amago, soc aquí, amb el president”.

Per part seva, el primer ministre, el centrista Donald Tusk, va apel·lar al president perquè lliuri a Kaminski a la policia i acabi amb “una situació extraordinària”. Tusk li va demanar que, “amb la seva preocupant actitud”, no faci “un sabotatge a la Justícia”, subratllant que “el delicte de protecció a un delinqüent pot ser castigat amb cinc anys de presó”. “Senyor president, li faig una crida: pel bé de l’Estat polonès, ha de detenir aquest espectacle, que ens està portant a una situació molt perillosa”, va dir davant la premsa a Varsòvia Tusk.

El primer ministre va advertir a Duda i “a altres dirigents” del partit de l’anterior govern que “seran plenament responsables d’això: de sabotejar la Constitució, sabotejar les disposicions legals, ignorar les sentències judicials i abusar del poder”, i va afegir que s’ocuparà “personalment” de solucionar la situació.

D’altra banda, les sessions parlamentàries han quedat suspeses fins a la setmana que ve per decisió del president del Parlament, a fi d’evitar el “caos” que, segons ell, provocaria la detenció pública de l’exministre d’Interior en el recinte del Congrés.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

POLÍTICA

Cañigueral destaca que el vot a Esquerra afavoreix el jovent

figueres
Guerra a Gaza

Hamàs publica proves de vida de dos ostatges

Barcelona
política

Illa va a Madrid i posa amb safata la idea de servilisme

barcelona
política

Paneque defensa que les infraestructures ajuden l’economia

blanes
Estat espanyol

Núñez Feijóo acusa a Sánchez de “dimitir de la democràcia”

Barcelona

Badia (Comuns) proposa un Pla director d’allotjaments turístics

sant feliu de guíxols
Guerra a gaza

Hamàs estudia l’última proposta de treva d’Israel

Barcelona

Vergés considera que aquestes eleccions “van d’Illa o de Puigdemont”

palafrugell
política

La CUP veu viable moure’s amb transport públic a l’Alt Empordà

castelló d’empúries