Política

Polònia

Creix la tensió política després de l’arrest de dos diputats ultres refugiats al Palau Presidencial

Un dels detinguts és l’exministre de l’Interior, que ha iniciat una vaga de fam indefinida

El cas agreuja l’enfrontament entre el govern de Tusk i el president Duda

Polònia viu una crisi institucional sense precedents amb l’obert enfrontament entre el president Andrzej Duda i el primer ministre Donald Tusk, causat per la irrupció dimarts al vespre de la policia al Palau Presidencial per detenir el diputat del Partit Llei i Justícia (PiS) i exministre de l’Interior Mariusz Kaminski i a qui va ser el seu número dos, el també parlamentari de la formació ultra Maciej Wasik.

En un missatge televisat aquest dimecres i recollit per l’agència Efe, Duda –pròxim al PiS–, s’ha referit a l’actuació policial com “una amenaça absoluta a la Constitució i a la llei” i ha assegurat estar “profundament commocionat” perquè “els qui han lluitat per una Polònia lliure hagin estat empresonats, mentre que altres, acusats de corrupció, estan lliures”.

En un to ferm, el president polonès ha destacat que no descansarà fins que tots dos estiguin lliures i ha afegit que “com un president elegit per deu milions i mig de polonesos” no tindrà “por d’actuar dins de la legalitat, d’acord amb la Constitució i amb la llei”.

L’actuació policial de dimarts al vespre va posar fi a una tensa situació en la qual la policia va rebre l’ordre de detenir Kaminski i qui va ser el seu número dos al Ministeri de l’Interior, que s’havien refugiat al Palau Presidencial en un intent d’evitar l’entrada a presó.

Els dos diputats de l’ultraconservador Llei i Justícia van ser indultats d’una condemna d’abús de poder i falsificació per Duda el 2015 després que aquest partit, al qual també va militar el president, assumís el govern.

Una justícia dividida

Tot i això, una sentència del Suprem el desembre passat va declarar nuls els indults, en haver-se produït quan encara no s’havia resolt una apel·lació dels processats, per la qual cosa es va decretar la seva entrada a presó i se’ls van retirar les actes de diputats.

Aquesta sentència, explica Efe, va anar seguida d’una altra del Tribunal Constitucional, format majoritàriament per magistrats nomenats per l’anterior govern ultra, que va ratificar la validesa de la mesura de gràcia presidencial contradient la decisió del Suprem. Kaminski i Wasik van passar gairebé tot el dimarts aixoplugats al Palau Presidencial, en companyia de Duda, mentre diverses patrulles de la policia que feien guàrdia a l’entrada de la residència oficial del mandatari escorcollaven tots els vehicles per por que els dos polítics poguessin escapar.

Finalment, van ser detinguts en el moment en el qual el president estava reunit amb representants de l’oposició democràtica bielorussa.

Després de ser detingut i conduït a comissaria, Kaminski es va declarar en vaga de fam indefinida i va afirmar haver-se convertit en el “primer pres polític de Polònia” des de l’arribada de la democràcia el 1989.

Crisi

L’enfrontament entre el conservador Duda, que comparteix ideologia amb l’anterior govern, i el nou primer ministre, Donald Tusk, de tarannà liberal i europeista ha desembocat així en una crisi institucional que posa en relleu la difícil convivència entre la Presidència polonesa i el nou executiu, que va prendre possessió fa només unes setmanes en aconseguir l’aval del Parlament després de vuit anys de governs ultres del PiS.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Illa va a Madrid i posa amb safata la idea de servilisme

barcelona
política

Paneque defensa que les infraestructures ajuden l’economia

blanes
Estat espanyol

Núñez Feijóo acusa a Sánchez de “dimitir de la democràcia”

Barcelona

Badia (Comuns) proposa un Pla director d’allotjaments turístics

sant feliu de guíxols
Guerra a gaza

Hamàs estudia l’última proposta de treva d’Israel

Barcelona

Vergés considera que aquestes eleccions “van d’Illa o de Puigdemont”

palafrugell
política

La CUP veu viable moure’s amb transport públic a l’Alt Empordà

castelló d’empúries

El PP proposa una “autopista fiscal” per pagar els impostos més baixos

figueres
política

Aragonès demana el vot per evitar noves retallades

barcelona