Política

polònia

Duda indultarà els dos polítics de l’anterior govern empresonats

La mesura desafiaria la sentència del Suprem

L’exministre de l’Interior i qui va ser el seu número dos estan condemnats per corrupció i abús de poder

El president polonès, Andrzej Duda, ha dit aquest dijous que té previst concedir un nou indult als dos polítics de l’anterior govern empresonats, l’exministre de l’Interior Mariusz Kaminski i qui va ser el seu número dos en el departament, Maciej Wasik, detinguts dimecres al Palau Presidencial en relació amb una condemna de dos anys de presó per corrupció i abús de poder.

Els dos polítics de l’ultraconservador partit Llibertat i Justícia (PiS), al qual havia militat Duda, ja van ser indultats pel president el 2015, tot i que el Tribunal Suprem va anul·la la mesura de gràcia amb l’argument que quan va ser concedida encara no s’havien resolt els recursos d’apel·lació. Kaminski i Wasik van perdre l’apel·lació i en una sentència dictada el desembre passat van ser condemnats a dos anys de presó.

Duda ha fet l’anunci en una roda de premsa juntament amb les esposes dels dos polítics ultres empresonats, els quals s’han declarat en vaga de fam després del seu ingrés a presó. El president polonès, pròxim al partit de l’anterior govern, s’ha referit a l’exministre de l’Interior i qui va ser el seu número dos en aquest departament com “els primers presos polítics” de Polònia “des de 1989”, data de l’arribada de la democràcia al país.

Duda ha dit que havia decidit iniciar un procés d’indult presidencial a petició de les esposes de Kaminski i Wasik. “M’han demanat la seva posada en llibertat i, seguint la seva demanda, he decidit obrir el procés per atorgar l’indult presidencial”, ha anunciat el president polonès, que ha expressat la seva confiança que aquesta decisió “rebaixarà la tensió” que hi ha al país.

Res més lluny que la realitat, ja que amb aquest nou indult, Duda desafia el govern europeista de Donald Tusk i el Tribunal Suprem. Tusk ja ha acusat Duda de ser còmplice d’un delicte d’obstrucció a la justícia.

L’anunci de Duda s’ha produït mentre milers de seguidors del Partit Llibertat i Justícia, a l’oposició després de vuit anys al poder, es manifestaven a Varsòvia contra les mesures del nou executiu.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

POLÍTICA

Cañigueral destaca que el vot a Esquerra afavoreix el jovent

figueres
Guerra a Gaza

Hamàs publica proves de vida de dos ostatges

Barcelona
política

Illa va a Madrid i posa amb safata la idea de servilisme

barcelona
política

Paneque defensa que les infraestructures ajuden l’economia

blanes
Estat espanyol

Núñez Feijóo acusa a Sánchez de “dimitir de la democràcia”

Barcelona

Badia (Comuns) proposa un Pla director d’allotjaments turístics

sant feliu de guíxols
Guerra a gaza

Hamàs estudia l’última proposta de treva d’Israel

Barcelona

Vergés considera que aquestes eleccions “van d’Illa o de Puigdemont”

palafrugell
política

La CUP veu viable moure’s amb transport públic a l’Alt Empordà

castelló d’empúries