Política

israel

Netanyahu en caiguda lliure en les enquestes

L’últim sondeig dona al partit del primer ministre, el dretà Likud, 16 escons davant els 32 actuals

Benny Gantz, del centrista Partit d’Unitat Nacional i membre del gabinet de guerra, guanyaria en unes noves eleccions amb 37 diputats

El primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, perdria si Israel celebrés ara eleccions. El seu partit, el dretà Likud, veuria retallat el seu suport a la meitat, segons l’última enquesta d’opinió publicada per Canal 13 i recollida per l’agència Efe.

L’enquesta difosa per aquest canal de televisió en directe israelià es coneix després d’un cap de setmana de protestes per tot el país contra el primer ministre israelià per la seva gestió de la guerra a la Franja de Gaza i, sobretot, per la seva negativa a negociar amb Hamàs un acord per a l’alliberament dels ostatges.

Si les eleccions se celebressin avui, Benny Gantz, del centrista partit d’Unitat Nacional i membre del gabinet de guerra, guanyaria els comicis amb 37 escons davant els 12 actuals, mentre que el Likud de Netanyahu n’obtindria 16, la meitat dels 32 diputats actuals. El centrista Yesh Atid (Hi ha futur), de l’exprimer ministre Yair Lapid, es quedaria en tercer lloc amb 14 escons davant els 24 actuals.

Gantz, exministre de Defensa, formava part de l’oposició des del 2020 en negar-se a formar un govern amb Netanyahu i els partits ultraconservadors, però arran de l’atac del 7 d’octubre passat de Hamàs a territori israelià va accedir a integrar-se amb rang de ministre en un gabinet de guerra, que actua com a govern d’emergència, només mentre duri el conflicte.

Segons l’enquesta de Canal 13, l’actual coalició de govern, liderada per Netanyahu amb els seus socis ultradretans i ultraortodoxes, no sumarien més de 46 escons, molt per sota dels 64 actuals i insuficients per formar govern en un parlament de 120 diputats.

El sondeig, segons explica Efe, també recull que el Likud aconseguiria millors resultats si la formació presentés un candidat diferent de Netanyahu com ara l’actual ministre d’Economia, Nir Barkat.

Netanyahu fa front a una crisi de popularitat per la seva gestió de la guerra a Gaza i la seva negativa a negociar amb Hamàs un acord per alliberar tots els ostatges, amb un moviment creixent de protestes per tot el país que exigeix la seva dimissió.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

El PP proposa una “autopista fiscal” per pagar els impostos més baixos

figueres
política

Aragonès demana el vot per evitar noves retallades

barcelona
Guerra a Europa

Rússia llança un nou atac massiu contra la xarxa elèctrica ucraïnesa

Barcelona
política

Illa a Madrid: “Catalunya ha d’ajudar a millorar Espanya”

barcelona
Estat espanyol

Dirigents i militants socialistes demanen a Sánchez que no plegui

Barcelona
Dolors Feliu i Torrent
Presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana

“El resultat de la consulta és un «no de moment» a la llista cívica”

BANYOLES

El dilema de l’ANC

Banyoles
Estat espanyol

Un anunci inesperat i una decisió incerta

Banyoles

Força, empatia, lideratge, defensa, els lemes de campanya...

Barcelona