Política

Política

Polèmica per una proposta del PP per indultar Puigdemont que Feijóo nega

El líder popular matisa que ara no es donen les condicions perquè hauria de rendir comptes davant la Justícia, complir condemna i renunciar al referèndum i a la DUI

El PP creu que es podria oferir un indult condicional a l’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont i a la resta d’exiliats arran de l’1-O si mostren penediment i s’entreguen a la justícia espanyola. Segons fonts dels populars, Alberto Núñez Feijóo aprovaria l’indult sempre que el dirigent de Junts rendeixi comptes davant la Justícia, compleixi condemna, demani la mesura de gràcia i renunciï al referèndum i a la independència per la via unilateral. Segons informa Efe citant fonts de Gènova, el PP també ha reconegut la dificultat que Puigdemont acabi essent condemnat per terrorisme en el cas de Tsunami Democràtic que instrueix el jutge Manuel García-Castellón, per la complexitat de provar que el president liderés les protestes després de la sentència de l’1-O.

Després de les reaccions airades que ha provocat la filtració de la informació sobre els indults per part de fonts dels mateixos populars, Feijóo ha sortit a matisar i a negar la informació, assegurant que “vaig dir i diré que no a qualsevol indult perquè no es donen ni una de les possibles condicions”. En unes declaracions als mitjans de comunicació a Galícia, el president del PP ha puntualitzat que sempre ha estat en contra de l’amnistia i que continua demanant “investigar fins al final” l’independentisme, ja sigui per terrorisme, alta traïció, malversació o corrupció.

Les condicions

Amb tot, el gir dels populars sobre els indults, que també afectaria la secretària general d’ERC, Marta Rovira, i els exconsellers Toni Comín i Lluís Puig, arriba l’endemà que el mateix Feijóo digués en un míting a Galícia les condicions perquè Puigdemont torni a l’Estat, que passa per sotmetre’s als tribunals espanyols i reconèixer penediment: “Si es compleix tot això, parlem de reconciliació”.

També durant el míting, Feijóo va explicar que el PP “va tardar menys de 24 hores en dir no i en rebutjar totalment l’amnistia”, després que les mateixes fonts hagin puntualitzat que en aquest termini es va estudiar, constatar i argumentar de manera sòlida en termes jurídic la negativa a la llei per ser manifestament inconstitucional. De fet, expliquen que van estudiar la legalitat de l’amnistia quan va negociar amb Junts la constitució de la Mesa del Congrés i la investidura de Feijóo.

L’existència de contactes amb JxCat ha estat admesa en diverses ocasions pel PP i el mateix Feijóo, tot i que Gènova no ha volgut fet públic mai els detalls.

Aquest canvi sobre els indults arriba després que dijous passat el president Puigdemont enviés una carta als eurodiputats en què defensava que si Junts hagués permès la investidura de Feijóo com a president del govern espanyol ara no l’estarien investigant per un delicte de terrorisme ni s’obriria la porta a fer-ho pel d’alta traïció per mantenir contactes amb Rússia. La missiva acabava dient que de tot plegat “en parlarem quan toqui” i “com en la ‘trama russa’, tot se sabrà”.

Fonts del PP, però, defensen que la carta no és motiu de preocupació ni la consideren una amenaça i neguen que existeixi alguna por a que l’expresident català pugui revelar informacions que els perjudiquin.

Reaccions

Des del govern de la Generalitat, el conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, ha reaccionat al gir del PP demanant als populars espanyols que votin a favor de l’amnistia i deixin de “posar traves” a la llei. Elena, que veu els de Feijóo “despistats” i amb “molta desorientació”, ha recordat que el PP va qualificar el exiliats de “terroristes, colpistes i delinqüents”, i va dir que els primers indults eren una “barbaritat”.

Des d’ERC, veuen la postura del PP com una “cortina de fum” per tapar els detalls de la negociació amb Junts per la investidura de Feijóo. Fonts consultades per l’ACN, expliquen que parlar ara d’indults només és una manera de posar “pals a les rodes” de l’amnistia. També es mostren “sorpresos” que, per primera vegada, el PP defensi una “solució” i no alimenti el conflicte polític.

En aquest mateix sentit s’ha pronunciat el ministre de la presidència del govern espanyol, el socialista Félix Bolaños, que s’ha preguntat si els populars demanaran perdó per “les barbaritats que ens han dit”. En un missatge a la xarxa X, Bolaños ha reaccionat al gir del PP recordant que porta mesos fent una “oposició apocalíptica a l’amnistia” i que ara resulta que admeten que “és només una interpretació, que saben que no hi va haver terrorisme i volen la reconciliació i els indults”. De la mateixa manera s’ha expressat també el ministre de Transports, Óscar Puente: “Sabíem que el temps ens acabaria donant la raó. El que no sabíem era que Feijóo ho reconeixeria tan aviat”.

L’expresident del govern espanyol José Luis Rodríguez Zapatero ha acusat Feijóo, de ser “hipòcrita i mentider”, mentre que per la seva banda, el líder del PSC, Salvador Illa, també en un missatge a X, ha dubtat del canvi de rumb de Feijóo: “Al PP mai no li ha importat ni el retrobament ni la convivència”.

Des d’En Comú Podem, Jéssica Albiach, ha acusat el PP de viure en un “exercici d’hipocresia constant”, titllant Feijóo de “mentider i piròman”. “Durant el dia estava incendiant Catalunya i durant la nit parlava amb Junts d’un possible indult a Puigdemont”, ha afirmat Albiach. La presidenta dels comuns al Parlament, creu que el PP ho explica ara perquè “tenen por que Junts expliqui el contingut de les converses de l’agost quan es parlava d’una possible investidura a Feijóo”.

Sirera nega canvi de postura

En canvi, el líder del PP a l’Ajuntament de Barcelona, Daniel Sirera, ha negat cap canvi en la postura del PP amb els indults. En una entrevista a Catalunya Ràdio ha remarcat que les condicions han estat sempre les mateixes, “sempre diem el mateix”: “Que s’entregui a la justícia per ser jutjat i que, si vol indults, es penedeixi dels fets i demani perdó”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia