Política

política

Valls: “No voler el pressupost és renunciar a Barcelona”

El govern socialista a l’Ajuntament de Barcelona tornarà a presentar una proposta de pressupost davant el plenari, i ho farà apel·lant a la coherència i també a la consciència dels grups de l’oposició. Així ho va venir a dir el tinent d’alcalde d’Economia de l’Ajuntament de Barcelona, Jordi Valls, en la presentació dels comptes ahir, durant la qual va advertir que no donar suport al pressupost o vincular la decisió a una possible entrada al govern és “renunciar” a Barcelona.

La nova proposta es diferencia de la que es va presentar a l’octubre –i que va ser retirada abans de que fos rebutjada– en el fet que recull un augment del 2% dels ingressos, en concret 71,9 milions d’euros més dels previstos per majors transferències de l’Estat. Així, arriba als 3.807 milions –5,9% respecte a l’any passat– i posa l’accent, segons va destacar Valls, en l’àmbit social, en la lluita contra el canvi climàtic i en l’habitatge.

El govern municipal ha decidit tramitar el projecte de pressupost general de l’Ajuntament de Barcelona per a l’exercici 2024. Segons va explicar Valls, aprovar aquest pressupost representa no deixar al calaix 715 milions entre l’ordinari i inversions i poder tirar endavant tots els projectes en curs, com ara el cobriment de la ronda de Dalt i la reforma de la Rambla.

Segons va explicar el tinent d’alcalde d’Economia, l’aprovació del pressupost, a diferència de la pròrroga, permet de dotar tot el pla inversions municipals (PIM), incorporar i destinar a despesa o inversió les majors transferències rebudes de l’Estat i garantir l’agilitat en el moment de transferir subvencions a les entitats per projectes d’interès ciutadà. Per això, Valls, que va assegurar ser optimista respecte a un possible suport de l’oposició, va insistir en el fet que no donar suport a aquests pressupostos és, va dir, “renunciar a Barcelona”.

Polítiques socials

En la proposta de pressupostos, s’estableix que les polítiques amb major despesa corrent son de serveis socials i promoció social, amb 438,7 milions, que passa a ser la principal beneficiaria de recursos. L’atenció a la dependència, el suport a la cobertura de necessitats bàsiques de famílies vulnerables i els allotjaments d’emergència són les principals partides. La segona política de despesa és benestar comunitari, amb 419 milions destinats a l’endreça i la cura de l’espai públic (recollida, neteja, clavegueram, etc.), i la política de seguretat i prevenció, que rebrà 396 milions.

També es preveu un augment de les despeses de personal del 6,7%, fruit dels acords en matèria retributiva a escala estatal i de l’aplicació del conveni i també de l’increment de la plantilla de la Guàrdia Urbana, que arriba al seu màxim històric, amb més de 3.400 efectius. Pel que fa a la despesa corrent, es preveu un creixement dels recursos disponibles, fins a arribar a 2.940,1 milions, 6,9% més que el 2023.

La principal novetat és en inversions, que augmenten respecte lde ’any passat i també respecte a l’escenari vigent de pròrroga. En total es preveu una inversió de 944 milions. La inversió estrictament de l’ajuntament arriba als 777,6 milions, a la qual se sumen els 166,4 milioms corresponents a les actuacions a través de BSM, l’Institut Municipal de l’Habitatge i Rehabilitació de Barcelona (IMHAB) i altres entitats. Destaca l’aposta per construir i ampliar l’habitatge públic, amb 153 milions.

Finalment, es proposa aconseguir un major estalvi brut i destinar més del 15% dels ingressos corrents a inversions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estat espanyol

Sánchez es manté com a president del govern

barcelona
guerra a gaza

Almenys vint palestins morts en nous atacs israelians a Rafah

barcelona
guerra a europea

Ucraïna es retira de tres localitats en el front oriental

barcelona
política

Puigdemont suspèn l’agenda d’avui per la defunció de la seva mare

barcelona
Estat espanyol

Sánchez continua

barcelona
Estat espanyol

Sánchez revela avui la decisió després d’una onada de suport

Barcelona
política

Zero girs de guió per consolidar el vot convençut

barcelona
crònica

Comunes contra el casino

Clara Ponsatí
Candidata d’Alhora

“Els partits independentistes s’han entregat a Espanya”

Barcelona