Política

japó

Endeutades i prostituïdes a Tòquio

Puja el nombre de noies japoneses que, perseguint “ídols masculins”, cauen en l’explotació sexual

Els clubs d’acompanyants cacen joves amb deutes i les inciten a alternar per pagar les seves factures

La policia eleva el problema a escala nacional i les autoritats fan una crida a evitar aquests locals

El 80% de les víctimes tenia 20 anys i tres d’elles, 19 o menys, segons la policia metropolitana

L’augment de les joves que es veuen abocades a la prostitució per pagar els deutes contrets amb suposades parelles que treballen a clubs d’acompanyants, va començar a esdevenir un gran problema en els darrers mesos de l’any passat al Japó. Aquests dits acompanyants, considerats sovint com a “ídols masculins”, capten dones joves, les sedueixen i augmenten el cost dels seus serveis de companyia, arribant a vegades als milions de iens. Quan la clienta sovint no pot pagar, immediatament, l’anomenat acompanyant s’ofereix per fer-se càrrec del deute però, juntament amb l’anuència dels propietaris dels clubs, manipula i força les noies a prostituir-se per pagar el compte pendent.

El districte de Kabukicho, al residencial barri de Shinjuku de Tòquio, s’ha convertit en un dels indrets paradigmàtics de tot el país on funcionen aquests clubs d’acompanyants, que sovint animen les clientes a gastar quantitats excessives de diners en begudes o serveis de caire sexual només per haver de fer-se càrrec del deute resultant i després obligar-les a tornar els diners mitjançant l’exercici de la prostitució. El més habitual és que les víctimes encarreguin sense saber-ho xampany francès i se’ls carregui amb més de 3 milions de iens, més de 18.000 euros, només en beguda.

Un antic treballador acompanyant d’aquests clubs va explicar, de manera anònima a la cadena pública japonesa NHK, que des dels seus llocs de treball se’ls encoratjava a utilitzar aplicacions de cites i de contactes per captar la clientela femenina i, fins i tot, disposaven d’una mena de llibre d’instruccions per gestionar aquestes relacions, establir regles de tracte i estratègies. Aquest manual els dissuadia de presentar-se com el que eren: “Mai no hauríeu de presentar-vos com a acompanyants al vostre perfil de les aplicacions de contactes, si ho feu, les dones sabran que les voldreu enganyar”, instruïa aquest compendi.

Aquest exprostitut explica que el primer que fan és dir a les seves víctimes que els agraden i que volen sortir amb elles. Després de diverses trobades, l’home ha de confessar a la víctima que treballa molt en un club d’acompanyants per estalviar i fer els seus somnis realitat, normalment amb una vinculació romàntica amb la víctima. Un cop passa això, la dona normalment accepta anar al club i sol·licitar-lo com a acompanyant. En aquest moment, juntament amb els responsables del club, es determina quin deute pot acumular la víctima i quina estimació de guanys pot fer com a prostituta.

Guanys exorbitants

Aquest testimoni, que afirmava guanyar prop de 65.000 euros mensualment en aquesta feina, deia que a partir d’aleshores era fàcil poder enganyar-la i dir-li que es prostituís per poder continuar amb la seva relació i assegurava que, amb la seva experiència, ja podia classificar determinats patrons de dones. El seu objectiu predilecte era el tipus de dona jove, ingènua i amb signes de ser una persona que no gasta gaire diners en ella mateixa.

A més, assegura, un cop la dona accedeix a totes les exigències del prostitut, aquest crea un entorn per aïllar-la i atrapar-la en una espiral sense sortida. Així, fa esborrar els seus contactes a les xarxes socials i, fins i tot, els seus perfils a les xarxes, obté una còpia de les claus de les cases de les seves víctimes i, en casos més extrems, les fa viure en pisos que controla el mateix club.

La policia metropolitana de Tòquio va comunicar a principis d’any que el 2023 havia detingut més de 140 dones per presumpta prostitució a Kabukicho, gairebé el triple de la xifra d’arrestos de l’any anterior. Un 43% de les dones arrestades van confessar que es dedicaven a la prostitució per pagar els serveis d’acompanyants i els anomenats “ídols masculins”. D’aquestes detingudes, al voltant del 80% tenia 20 anys, mentre que tres tenien 19 anys o menys.

El departament de la policia metropolitana afirma que no totes les víctimes presenten una denúncia, cosa que dificulta que les forces de seguretat puguin determinar amb precisió fins a quin punt està estesa la pràctica d’explotació per part d’aquestes xarxes. L’alcalde de Shinjuku, Kenichi Yoshizumi, va demanar a la gent, particularment a les dones, que s’abstinguessin d’anar a clubs d’acompanyants on els clients poden acumular factures enormes i va instar totes aquelles persones que tenen grans deutes amb aquests clubs a buscar el suport de les autoritats municipals i de les ONG especialitzades.

Preus amagats

A finals de l’any passat, la policia va fer una batuda a 202 clubs d’ídols masculins i clubs similars a Kabukicho, on es va comprovar que el 75% violaven la llei, majoritàriament per no indicar clarament els preus dels seus serveis. Deu establiments no tenien una llista adequada d’empleats, mentre que, suposadament, onze clubs havien estat operant sense la llicència adequada.

La llei de negocis d’entreteniment obliga les empreses a fer que els seus preus siguin clars i fàcilment visibles per als clients. En alguns dels clubs d’acollida, la llista de preus es col·locava en llocs de difícil visibilitat o s’excloïen directament els preus per a determinades begudes.

140
dones
van ser arrestades per prostitució l’any passat a Kabukicho, un barri de bars de Tòquio, el triple que el 2022.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Illa va a Madrid i posa amb safata la idea de servilisme

barcelona
política

Paneque defensa que les infraestructures ajuden l’economia

blanes
Estat espanyol

Núñez Feijóo acusa a Sánchez de “dimitir de la democràcia”

Barcelona

Badia (Comuns) proposa un Pla director d’allotjaments turístics

sant feliu de guíxols
Guerra a gaza

Hamàs estudia l’última proposta de treva d’Israel

Barcelona

Vergés considera que aquestes eleccions “van d’Illa o de Puigdemont”

palafrugell
política

La CUP veu viable moure’s amb transport públic a l’Alt Empordà

castelló d’empúries

El PP proposa una “autopista fiscal” per pagar els impostos més baixos

figueres
política

Aragonès demana el vot per evitar noves retallades

barcelona