Política

RÚSSIA

Presó per a Orlov, líder de Memorial, per haver criticat la guerra a Ucraïna

Un tribunal de Moscou li imposa una pena de dos anys i mig de reclusió

L’activista acusa el règim de Putin de “totalitari i feixista”

Un tribunal rus ha condemnat aquest dimarts a dos anys i mig de presó per haver desprestigiat l’exèrcit el veterà activista Oleg Orlov, dirigent de Memorial, organització de defensa dels drets humans que va rebre el Nobel de la pau el 2022, segons informa Efe..

Així que es va llegir el veredicte, policies encaputxats van emmanillar Orlov, de 70 anys, i el van introduir en una cel·la a la mateixa sala del tribunal de Moscou on li van dictar sentència.

L’activista ha estat condemnat per un article en què qualificava l’actual règim polític rus de “totalitari i feixista”, cosa que, vist el que ha anat passant els darrers mesos –inclosa la mort d’Aleksei Navalni en un penal de l’Àrtic–, no va exagerar, segons les seves paraules, “ni una mica”.

L’octubre passat, Orlov, que també s’ha manifestat a la plaça Roja contra la guerra a Ucraïna, va ser multat amb 150.000 rubles (uns 1.500 dòlars) per aquest mateix cas, però la Fiscalia va recórrer la sentència acusant-lo d’“albergar odi ideològic i polític” contra Rússia, fet que va dur el Tribunal Urbà de Moscou a ordenar la repetició del judici.

En el judici, se l’ha acusat d’animadversió contra els principis morals tradicionals i també contra els valors patriòtics que professa el Kremlin.

“Ens acusen de desprestigi sense explicar de què es tracta i en què es diferencia de la crítica legítima. Ens acusen de difondre intencionadament informació falsa sense molestar-se a demostrar-ne la falsedat”, havia dit Orlov la vigília, en la seva última declaració abans que es fes pública la sentència.

Més d’una d’una desena de diplomàtics occidentals, inclosos representants dels EUA i la Unió Europea a la capital russa, van assistir dimarts a la vista, segons informa Efe citant Memorial a Telegram.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.