Política

itàlia

L’esquerra italiana guanya les eleccions regionals a Sardenya per menys de 3.000 vots

Aquesta és la primera derrota de la majoria de la primera ministra, Giorgia Meloni, des de la seva arribada al poder fa un any i mig

La candidata de centreesquerra en les eleccions de l’illa italiana de Sardenya, Alessandra Todde, ha guanyat, per un grapat de vots, al seu principal rival, el conservador Paolo Truzzu, que ha reconegut la derrota, la primera de la majoria de la primera ministra, Giorgia Meloni, des de la seva arribada al poder fa any i mig.

Un cop coneguts els resultats, la primera ministra italiana, la ultradretana Giorgia Meloni, i els seus socis en el govern han minimitzat aquest dimarts la derrota electoral soferta pel seu candidat en les regionals a Sardenya per un marge molt ajustat.

Meloni, que ha sofert el seu primer ensopec electoral des que va arribar al poder fa un any i mig, ha destacat, no obstant això, l’“excel·lent resultat de les llistes de la coalició de centredreta, que aconsegueix el 50% dels vots”, en un comunicat conjunt amb els seus vicepresidents, Antonio Tajani i Matteo Salvini.

Todde s’ha imposat amb un 45,3% dels vots enfront del 45% de Truzzu, la qual cosa suposa una diferència de menys de 3.000 vots, amb l’escrutini gairebé conclòs, va informar la Regió Autònoma de Sardenya, que trigarà un temps a concloure el recompte i oficialitzar els resultats.

“Aquest matí vaig cridar a Alessandra Todde i la vaig felicitar. Li vaig dir que la tornaria a veure en el consell regional”, ha dit avui en una roda de premsa Truzzu, del partit Germans d’Itàlia (HdI) de Meloni i les declaracions del qual eren molt esperades, ja que havia romàs en silenci fins ara i s’especulava que pogués recórrer el resultat.

“Realment vam perdre (...) per uns 2.000 vots dels 750.000 sards que van anar a votar. La responsabilitat de la derrota és només meva”, ha afegit l’exalcalde de Càller, que ha reconegut que en aquesta ciutat “s’ha votat més contra mi que a favor de Todde”.

“Soc la primera dona presidenta de Sardenya”, havia declarat per la seva part aquesta matinada Todde, secundada per una coalició de centreesquerra entre el Partit Democrata (PD) i el Moviment Cinc Estrelles (M5S), els líders de les quals, Elly Schlein i Giuseppe Conte, van volar anit fins a Sardenya per a abrigallar-la, conscients de la importància d’una victòria que pot ser una fórmula vàlida per a arrabassar el poder nacional a Meloni en el futur.

El tercer candidat, Renato Soru, president de l’illa entre 2004 i 2009, i que ha rebut el 8,7% de les paperetes, també ha reconegut la victòria del centreesquerra: “Els millors desitjos a Alessandra Todde i a tota Sardenya perquè puguin superar el mal govern més aviat desastrós d’aquests últims cinc anys”, ha dit.

La quarta candidata en lliça, Lucia Chessa, alcaldessa de la localitat d’Austis durant una dècada, ha obtingut un 1% amb el moviment Sardenya R-existeix.

Les eleccions van tenir lloc aquest diumenge i el recompte de les paperetes, que ha començat aquest dilluns, procedeix molt a poc a poc per la lentitud del sistema administratiu regional i les comunicacions entre els col·legis i la seu electoral.

En les eleccions estaven cridats a votar 1.447.761 sards, però, com s’esperava, la participació ha estat baixa, quedant-se en el 52,4% del cens (758.848 vots).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Dolors Feliu i Torrent
Presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana

“El resultat de la consulta és un «no de moment» a la llista cívica”

BANYOLES

El dilema de l’ANC

Banyoles

Un anunci inesperat i una decisió incerta

Banyoles

Força, empatia, lideratge, defensa...

Barcelona
CRÒNICA

Les primeres hòsties de la Laia Estrada

política

El PSC s’enlaira i l’independentisme suma en el CEO

barcelona
anàlisi

Reflexió de Sánchez i vot compromès

Historiador
anàlisi

L’heroi de tragèdia ens escriu una carta

Professora emèrita de la Universitat Autònoma de Barcelona
Carlos Carrizosa
Candidat de Ciutadans

“Puigdemont ens ha tractat com ciutadans de segona”

Barcelona