Política

política

El Congrés activa les comissions de Pegasus, l’Operació Catalunya i el 17-A

Junts i ERC no descarten demanar la compareixença de jutges

El Congrés dels diputats ha constituït avui les comissions d’investigació sobre l’espionatge amb el programari Pegasus, sobre la denominada Operació Catalunya, i sobre la “veritat” dels atemptats jihadistes del 17-A. Aquests grups formen part dels acords entre el PSOE i l’independentisme de l’inici de legislatura. La primera comissió neix a proposta d’ERC i les altres dues per iniciativa de Junts. Els espais, que han votat aquest tarda les seves presidències, estaran encapçalats pels diputats Luis Carlos Sahuquillo (PSOE), Mari Luz Martínez (PSOE) i Txema Guijarro (Sumar), respectivament. Segons recull l’ACN, Junts i ERC no descarten demanar-hi la compareixença de jutges i persones lligades amb la justícia.

En el cas de la comissió sobre l’Operació Catalunya, la primera que s’ha constituït, busca analitzar les actuacions del Ministeri de l’Interior durant els governs del PP per lluitar contra el procés independentista. Posteriorment, s’ha posat en marxa la comissió de recerca “la veritat i les implicacions” derivades dels atemptats jihadistes de Barcelona i Cambrils del 17 d’agost del 2017. Finalment, s’ha activat la comissió sobre l’espionatge fet a diversos dirigents polítics i socials a través del programari israelià Pegasus. En tots tres casos, la presidenta del Congrés, Francina Armengol, ha exercit de presidenta de la comissió fins que s’han escollit els seus responsables definitius.

El passat mes de desembre el Congrés va votar en ple la creació de les tres comissions amb els suports del PSOE, Sumar, ERC, Junts, EH Bildu, el PNB i el BNG. Coalició Canària es va abstenir en les comissions sobre l’Operació Catalunya i els atemptats, però va avalar la investigació sobre el programa Pegasus. En contra s’hi van pronunciar els diputats del PP, Vox i UPN. Fins al pròxim 12 de març els partits tindran temps per presentar els seus plans de treball amb les compareixences i la documentació que volen que s’hi analitzin.

Els partits independentistes veuen la comissió sobre l’Operació Catalunya com l’oportunitat per posar “noms i cognoms” als intents de perjudicar l’independentisme des de les “clavegueres de l’Estat. Des de Junts, impulsors de la comissió, recorden que els principals objectius d’aquestes trames han sigut la presidència de la Generalitat, l’alcaldia de Barcelona i la presidència del FC Barcelona.

Pel que fa a la comissió dels atemptats del 17-A, es vol indagar al voltant d’aspectes com el paper de l’imam de Ripoll, Abdelbaki Es Satty i els seus contactes amb el Centre Nacional d’Intel·ligència (CNI). En el cas de la comissió sobre Pegasus, a ERC consideren que no es pot normalitzar que molts dirigents independentistes o d’esquerres sàpiguen que són espiats únicament per motius ideològics.

La portaveu d’ERC, Teresa Jordà, ha recordat que la constitució de les comissions suposa el primer pas per “esclarir” tot allò que “amaguen” temes com l’Operació Catalunya, el programari Pegasus o els atemptats de 2017. Preguntada per si contemplen convocar jutges a la comissió ha indicat que cridaran “a qui faci falta” per resoldre els dubtes que hi ha. “No ens tremolarà el pols”, ha agregat.

Per la seva part, el diputat de Junts Eduard Pujol ha recordat que, durant anys, les “clavegueres” i la policia han intentat fer política a Espanya. “En democràcies decents, als indecents se’ls aparta, se’ls jutja i la paguen. Qui l’ha fet l’ha de pagar”, ha reblat. “Pensaven que eren impunes, i un pas per fer net són aquestes comissions”, ha assegurat.

Per als de Míriam Nogueras cal saber com funcionaven i circulaven els informes que atacaven a persones, partits i entitats lligats al catalanisme. “Els jutges la van fer molt grossa, la policia la va fer molt grossa i les clavegueres de l’Estat van tenir la seva gran festa, minuts de borratxera, i això s’ha de corregir”, ha resolt Pujol.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Illa a Madrid: “Catalunya ha d’ajudar a millorar Espanya”

barcelona
Estat espanyol

Dirigents i militants socialistes demanen a Sánchez que no plegui

Barcelona
Dolors Feliu i Torrent
Presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana

“El resultat de la consulta és un «no de moment» a la llista cívica”

BANYOLES

El dilema de l’ANC

Banyoles
Estat espanyol

Un anunci inesperat i una decisió incerta

Banyoles

Força, empatia, lideratge, defensa...

Barcelona
CRÒNICA

Les primeres hòsties de la Laia Estrada

política

El PSC s’enlaira i l’independentisme suma en el CEO

barcelona
anàlisi

Reflexió de Sánchez i vot compromès

Historiador