Política

Guerra a Gaza

Les negociacions per una treva es reprendran demà al Caire

Egipte assegura que treballa intensament per aconseguir un acord que permeti aturar les hostilitats durant el Ramadà

Hamàs confirma que la seva delegació serà demà a la capital egípcia

Les converses per assolir un acord d’alto el foc entre Israel i Hamàs que permeti un nou intercanvi d’ostatges israelians per presoners palestins es reprendran aquest diumenge al Caire amb la participació “de totes les parts”, segons ha informat aquest dissabte la televisió estatal egípcia Al Qahera News.

Fonts de Hamàs han confirmat a l’agència Efe que una delegació seva viatjarà demà al Caire. També s’hi espera l’arribada de l’equip negociador d’Israel, que tot i no haver confirmat formalment la seva assistència, aquesta ha estat filtrada a mitjans de l’Estat hebreu.

Segons una font de seguretat d’alt nivell citada per la mateixa cadena, Egipte està fent grans esforços perquè hi hagi un cessament de les hostilitats a la Franja de Gaza abans del Ramadà. “Hi ha un avenç notable en les negociacions de treva i ens esforçarem per aconseguir un acord just”, ha indicat la font.

El ministre egipci d’Exteriors, Sameh Xukri, ja va advertir divendres que la data límit era l’inici del mes sagrat, que començarà entre el 10 i 11 de març, segons el calendari lunar. El president dels Estats Units, Joe Biden, va afirmar aquesta setmana que confiava que el 5 de març hi hagués un acord que permetés una treva durant el Ramadà.

La represa de les converses es produeix després d’una intensa setmana de contactes durant la qual els països mediadors –Qatar i Egipte– s’han reunit amb les parts a París i Doha per pactar un esborrany d’acord.

El document que es discuteix contempla una treva d’unes sis setmanes a canvi de l’alliberament d’ostatges per presos a raó d’un captiu israelià per deu presoners palestins. La proporció de l’intercanvi i la llista de noms a un costat i un altre són alguns dels punts que han generat més disputes entre les parts els últims dies. Es preveu que almenys quaranta-dos ostatges siguin lliurats a Israel.

Tampoc hi ha entesa sobre la durada de la treva. Hamàs insisteix en què la treva temporal vagi acompanyada d’un acord per a un alto el foc en una segona fase. Però Israel s’hi oposa i està decidit a continuar la seva ofensiva terrestre a Rafah, la població del sud de Gaza on s’amunteguen més d’1,4 milions de desplaçats per la guerra.

Més de 30.200 persones han mort des de l’inici de l’ofensiva militar israeliana a la Franja de Gaza, desencadenada per l’atac de Hamàs al sud d’Israel del 7 d’octubre, en què van morir unes 1.200 persones.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia