Política

haití

El govern decreta l’estat d’urgència a l’oest del país

L’executiu pren la mesura pels segrestos, assassinats i saquejos, especialment a la zona de Port au Prince

El govern haitià va declarar diumenge l’estat d’urgència i el toc de queda per a un període de 72 hores renovable al departament de l’Oest, on hi ha Port-au-Prince, a causa de la “degradació de la seguretat” i els atacs de la vigília de dues presons a mans de les bandes armades. En un comunicat, l’executiu va assenyalar que per tal de “restablir l’ordre i prendre les mesures apropiades per recuperar el control de la situació”, el toc de queda estava en vigor des d’ahir a la not fins a les cinc del matí i dilluns, dimarts i dimecres des de les sis de la tarda a les cinc del matí.

Aquesta mesura no afecta els membres de la força pública que estiguin de servei, els bombers, els conductors d’ambulàncies, personal sanitari i periodistes. “Les força de l’ordre han rebut el mandat d’utilitzar tots els mitjans legals a la seva disposició perquè es respecti l’alto-el-foc i detenir els infractors”, diu la nota signada per Patrick Michel Boivert, que actua com a primer ministre en absència d’Ariel Henry.

La mesura al departament de l’Oest s’ha pres per la degradació de la seguretat, especialment a la regió metropolitana de Port-au-Prince, “caracteritzada per actes criminals cada vegada més violents perpetrats per les bandes armades que provoquen desplaçaments massius de població, i consistents, sobretot, en segrestos i assassinats de pacífics ciutadans, violència exercida contra dones i nens, saquejos i robatoris de béns públics i privats”.

En el seu text, el govern es refereix als atacs contra les dues presons més grans del país, La Capitale i Croix des Bouquets, com a “causants de morts i ferits entre les files de la policia i del personal penitenciari, la fugida de perillosos presoners i actes de vandalisme d’aquests llocs”, unes accions que “posen en perill la seguretat nacional”, afegeix el text.

Des del dijous passat es registra una violència sense precedents a Haití marcada per l’augment del nombre d’enfrontaments entre la policia i les colles armades, la intensificació dels tirotejos i l’increment del nombre de morts i ferits.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Estat espanyol

Unes cinc mil persones es manifesten en suport de Sánchez davant el Congrés

Barcelona
Itàlia

Meloni encapçalarà la llista del seu partit als comicis europeus

Barcelona
POLÍTICA

Vergés afirma que Illa “sempre serà la sucursal del PSOE”

blanes
Estat espanyol

Personalitats de la cultura defensen “la legitimitat democràtica”

Barcelona
Guerra a Gaza

Optimisme al Caire amb l’última proposta de treva

Barcelona

Paneque diu que en educació la prioritat és eliminar els barracons

girona

Cañigueral (ERC):”Som el partit més represaliat de la història"

santa coloma de farners

El PP exigirà control de fronteres i fre a la immigració il·legal

girona
política

Illa acusa ERC i Junts de governar “d’esquena als ajuntaments”

barcelona