Política

Política

Sánchez accepta fer canvis a la llei d’amnistia per donar “més garanties” a Puigdemont

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, accepta fer canvis a la llei d’amnistia per donar “més garanties” als independentistes davant els dubtes de Junts sobre la cobertura de la normativa, especialment per a Carles Puigdemont, investigat per un delicte de terrorisme en la causa de Tsunami Democràtic. Així ho ha explicat el mateix Sánchez en una conversa informal amb els periodistes que l’acompanyen en el seu viatge oficial a Brasil i Xile, en què també s’ha mostrat convençut que el text de la llei que Junts va tombar fa un mes ja beneficiava tots els vinculats amb el procés inclòs l’expresident Carles Puigdemont i la resta d’investigats per terrorisme, entre els quals Marta Rovira.

El president espanyol, segons recullen diversos mitjans, ha assegurat que el PSOE està a prop de l’acord amb Junts sobre l’amnistia i que espera que s’anunciï de forma imminent, ja que la Comissió de Justícia l’ha de debatre demà dijous. Un cop s’aprovi el dictamen, la llei tornaria a al ple del Congrés per a la votació, possiblement la setmana que ve.

Sánchez ha remarcat que sempre ha defensat que el text actual de la llei, que ja va ser debatut al Congrés i rebutjat amb els vots de Junts, era plenament constitucional i conforme al dret europeu, a més de donar cobertura a tots els investigats per l’1-O. Amb tot, ara Sánchez s’ha mostrat obert a modificar el text per donar les garanties necessàries perquè Puigdemont no quedi fora de l’amnistia, sobretot davant els últims moviments dels magistrats del Suprem, que la setmana passada van obrir causa contra Puigdemont i Ruben Wagensberg pel cas Tsunami, i del jutge instructor Manuel García-Castellón.

A la tarda, Sánchez ha aclarit que queden “pocs minuts o poques hores” perquè es doni a conèixer una “esmena transaccional” que ha de fer possible que la norma tiri endavant. En roda de premsa al Brasil –al costat del president Lula da Silva- Sánchez ha afirmat que “l’important” és que “hi haurà llei”. El president espanyol ha reiterat que el text seguirà essent plenament constitucional i superarà els recursos que la dreta impulsarà al Tribunal Constitucional i davant la justícia europea.

Reaccions

Les declaracions de Sánchez han generat diverses reaccions, entre les quals la de la vicepresidenta del govern, Laura Vilagrà, que en una entrevista a Catalunya Ràdio ha qualificat de “bona notícia” que el PSOE s’avingui a fer canvis a la llei per donar “més garanties” als independentistes i, en especial, a l’expresident Carles Puigdemont. “Em diuen que està ben encarrilat”, ha dit Vilagrà en referència a un acord.

Des del PP, el seu portaveu, Miguel Tellado, considera que el PSOE “s’ha plegat un cop més” davant l’independentisme en l’acord amb Junts per la llei d’amnistia. “És una llei inassumible, és un xantatge polític i veiem com qui rep el xantatge accepta constantment els canvis i les pressions de qui pretén que es legisli a la carta”, ha afirmat en unes declaracions a Telecinco.

Per la seva banda, la líder de Sumar i vicepresidenta segona del govern espanyol, Yolanda Díaz, ha defensat la legalitat del contingut de la llei, assegurant que les modificacions “estan dins del compliment de la directiva que regula aquesta matèria i dins de la legalitat al nostre país”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia