Política

Aragonès estén la mà a Junts vist el bloqueig pressupostari pel Hard Rock

El president implora el suport dels comuns i hi manté la negociació oberta, però constata l’enrocament i busca alternatives

Recorda que ha acceptat el 70% de les demandes dels juntaires, mentre Batet no es tanca i posa com a condicions una reducció de la burocràcia, de la fiscalitat i major equilibri territorial

El president, Pere Aragonès, i la líder d’En Comú Podem, Jéssica Albiach, han escenificat el bloqueig que es manté en les negociacions pel pressupost del 2024, a una setmana que es voti l’esmena a la totalitat que hi han presentat diversos grups, inclòs el seu. En una sessió de control al Parlament monopolitzada pel debat sobre els comptes, Aragonès ha apel·lat un cop més a la “responsabilitat” dels comuns per deixar enrere les retallades i posar tots els recursos a disposició de la ciutadania, i ha reiterat que en el projecte de llei presentat la setmana pasada no hi ha “ni un euro, ni cap mesura, ni cap acord” pel Hard Rock. “Hem estat portant a terme reunions des de fa moltes setmanes, n’hem parlat unes quantes vegades vostè i jo i saben de la importància d’aquest pressupost”, li ha dit Aragonès.

Albiach, en canvi, ha recordat que va ser el PSC qui va posar el Hard Rock en el centre de les negociacions l’any passat, i el govern ho va acceptar, i ha insistit que en freni la tramitació. “Li demanem que esmenin aquest error, és una decisió política”, ha etzibat Albiach, que ha reiterat l’impacte negatiu que tindria el projecte en el territori i les externalitats negatives sobre els serveis públics, a més que “perpetua” un model turístic i econòmic del passat. “Els pressupostos són possibles si ens centrem en el seu contingut, en la resta no podem incidir-hi amb l’actual composició del Parlament, li ha recordat Aragonès, que li ha implorat “posar-se d’acord per avançar”. Govern i comuns tornen a tenir una reunió prevista aquesta tarda, i confien avançar en altres qüestions del pressupost, però hi ha poques expectatives que hi hagi novetats en el Hard Rock.

El govern tem seriosament que els comuns no surtin del seu enrocament, i no vol posar tots els ous al mateix cistell, per la qual cosa explora altres fronts. Així ho ha constatat Aragonès en gairebé totes les seves intervencions amb els grups, en què fins i tot ha reclamat a la CUP que es repensi la decisió ja anunciada de votar-hi en contra, i també ha apel·lat Junts a fer un esforç per tancar una entesa que ara mateix sembla llunyana. En aquest sentit, recorda que en el document que el govern va trametre el 22 de febrer a Junts, acceptava el 70% de les seves demandes, per un import de centenars de milions d’euros. “Asseiem-nos i arribem a un acord, hi estic disposat”, ha expressat. I Batet no s’hi ha tancat en banda vist el “guirigall” amb els seus possibles socis. Això sí, hi ha posat tres condicions clares: més equilibri territorial, menys impostos i menys burocràcia. “Hi som”, ha manifestat.

En aquest sentit, fonts juntaires han aclarit després que no tenen un retorn total encara a les propostes que van presentar el 15 de febrer. I mantenen com a gran línia vermella una reducció de l’impost de successions -que ells calculen en uns 300 milions d’euros, si bé des del govern ho neguen-, a més d’una reducció de la burocràcia, dues demandes que constaten que es podrien entrar en forma d’esmenes a la llei d’acompanyament, on hi ha més marge que en les partides dels pressupostos. Això sí, també reclamen una inversió territorial més proporcionada a les necessitats, ja que creuen que en moltes comarques hi ha una infrainversió en l’actual projecte. Tot i que a hores d’ara no hi ha cap reunió prevista amb Junts, les mateixes fonts asseguren que estan oberts a trobar-se amb el govern i recorden que són l’únic grup que no ha anunciat encara una esmena a la totalitat als pressupostos, per bé que dilluns així ho podria decidir la seva executiva.

Al matí, la vicepresidenta Laura Vilagrà ha admès a Catalunya Ràdio que la negociació amb En Comú Podem “és més intensa i concreta”, tot i que no descartava “un acord ampli”. “Seria bo que, en un moment complex, el màxim de grups s’hi afegissin”, ha tancat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia