Política

estats units

Presó per a un assessor de Trump per l’assalt al Capitoli

Peter Navarro haurà de complir quatre mesos per negar-se a complir amb una citació d’un comitè de la Cambra Baixa estatunidenca que va investigar l’atac a la seu del Parlament dels Estats Units

Peter Navarro, exassessor de Donald Trump, s’ha lliurat aquest dimarts a les autoritats en una presó federal de Miami (Florida), on complirà una condemna de quatre mesos per la seva negativa a cooperar en la investigació del Congrés sobre l’assalt del 6 de gener de 2021 al Capitoli, a Washington.

Amb el seu ingrés a presó, Navarro es converteix en el primer assessor d’alt rang de l’expresident Trump que compleix condemna en relació amb l’assalt al Capitoli.

Abans d’ingressar a presó, Navarro va oferir unes declaracions en una gasolinera, a un carrer del presidi, i va assenyalar que la seva condemna era “un assalt sense precedents a la constitucional separació de poders”. “Estic molest, així és com m’estic sentint ara”, va agregar l’exassessor, que va aparèixer vestint una jaqueta d’aviador i va ingressar a la presó al voltant de les 11.40 hores locals (16.40 GMT)

El lliurament de qui fora assessor econòmic durant el mandat de Trump (2017-2021) té lloc després que el jutge del Tribunal Suprem estatunidenc John Roberts desestimés el dilluns una petició de la defensa per a suspendre l’ordre d’ingressar a presó mentre l’apel·lació a la sentència seguia el seu curs.

Navarro va ser sentenciat al gener a quatre mesos de presó després de ser trobat culpable de negar-se a complir amb una citació d’un comitè de la Cambra Baixa estatunidenca que va investigar l’atac al Capitoli per partidaris de Trump, l’ara presumible candidat republicà en les eleccions presidencials de novembre pròxim.

Els investigadors del Congrés volien recollir el testimoniatge de l’exfuncionari de la Casa Blanca entorn dels seus actes posteriors a les eleccions de 2020, en les quals va resultar guanyador l’actual president dels EUA, el demòcrata Joe Biden.

Navarro va apel·lar aquesta decisió judicial, però un panell de tres magistrats del districte de Columbia va rebutjar de manera unànime la sol·licitud de retardar l’execució de la sentència.

L’exassessor va preparar almenys tres informes relacionats amb aquestes eleccions en els quals va citar versions sobre suposats fraus, i el gener de 2021 el llavors president Trump va al·ludir a un d’aquests informes quan va convocar als seus seguidors a una protesta a Washington, que es va saldar amb la presa temporal del Capitoli pels manifestants.

L’any passat, Navarro va ser condemnat per dos càrrecs de desacatament, un d’ells perquè no va presentar als investigadors documents relacionats amb la investigació, i l’altre perquè no es va presentar per a un testimoniatge sota jurament.

Durant el judici, la Fiscalia va afirmar que Navarro demostrava “un desacatament total” pel comitè de la Cambra de Representants que investigava la insurrecció i “per l’imperi de la llei”.

Per l’assalt al Capitoli també ha estat condemnat a quatre mesos de presó per desacatament Steve Bannon, excap d’estratègia de Trump; no obstant això, un altre tribunal va dictaminar que podia quedar lliure a l’espera d’una apel·lació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Illa va a Madrid i posa amb safata la idea de servilisme

barcelona
política

Paneque defensa que les infraestructures ajuden l’economia

blanes
Estat espanyol

Núñez Feijóo acusa a Sánchez de “dimitir de la democràcia”

Barcelona

Badia (Comuns) proposa un Pla director d’allotjaments turístics

sant feliu de guíxols
Guerra a gaza

Hamàs estudia l’última proposta de treva d’Israel

Barcelona

Vergés considera que aquestes eleccions “van d’Illa o de Puigdemont”

palafrugell
política

La CUP veu viable moure’s amb transport públic a l’Alt Empordà

castelló d’empúries

El PP proposa una “autopista fiscal” per pagar els impostos més baixos

figueres
política

Aragonès demana el vot per evitar noves retallades

barcelona