Política

Estats Units

Condemnat a vint anys de presó un policia de Mississipi per torturar dos afroamericans

És la primera sentència del cas, en el que estan implicats cinc agents més

Els acusats van entrar sense ordre judicial a casa de les dues víctimes i les van agredir mentre cridaven insults racistes

Un policia de l’Estat de Mississippi, al sud dels Estats Units, ha estat condemnat a vint anys de presó per haver torturat dos homes afroamericans a la seva pròpia casa.

El jutge federal Tom Lee ha sentenciat contra Hunter Elward, que treballava a l’oficina del xèrif del comtat de Rankin, a 241 mesos de reclusió per agredir i atemptar contra els drets civils de Michal Jenkins i Eddie Parker. El magistrat ha qualificat el crim de “flagrant i menyspreable”.

Elward és el primer dels sis agents, tots ells blancs, que van participar en l’agressió. Ell i els seus cinc companys, Christian Dedmon, Brett McAlpin, Jerffrey Middleton, Daniel Opydke i Joshua Hartfield, van entrar a la casa de les dues víctimes el 24 de gener de 2023 sense cap ordre judicial, els van emmanillar, torturar i agredir sexualment mentre proferien insults racistes.

L’agent condemnat va arribar a disparar contra Jenkins a la boca durant una execució simulada, cosa que li va tallar la llengua i trencar la mandíbula. Tot i deixar-lo ferit greu, el policia es va negar a donar-li assistència mèdica i es va inventar, juntament amb els seus companys, una història falsa per encobrir els fets.

Durant l’audiència en la que es van llegir els càrrecs, Elward va demanar perdó a les víctimes. “Ho sento molt (...) sento el que va passar i m’odio per això. Accepto tota la responsabilitat”, va declarar Elward.

El sis policies de l’autoanomenada l’esquadra dels pinxo es van declarar culpables l’agost passat dels càrrecs per agressió i obstrucció a la justícia, pels quals fan front a penes que els poden comportar dècades de presó. La resta de sentències als altres cinc policies acusats per l’atac racista es llegiran entre demà dimecres i dijous.

Tres dels sis agents també estan processats per un altre incident que va afectar una víctima blanca de 28 anys, i del qual no es tenen gaire detalls.

Investigacions posteriors de mitjans nord-americans com The New York Times, Mississippi Today i l’agència Associated Press (AP) van establir que els fets ara jutjats formaven part d’un patró més ampli de conducta violenta i mala praxi policial durant dècades. Segons l’AP, alguns dels policies acusats estan implicats en almenys quatre actuacions violentes més que van deixar dues persones mortes.

A banda, el xèrif del comtat de Rankin, Bryan Bailey, per al qual treballaven els processats, s’enfronta a una demanda civil federal de 400 milions de dòlars per no haver supervisat, controlat i disciplinat els agents.

Bailey també està investigat per haver utilitzat la seva influència per espiar il·legalment la seva amant. La fiscalia l’acusa d’haver fet peticions de registres telefònics i missatges de text que no tenien res a veure amb presumptes delictes ni amb cap investigació criminal.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

El PP proposa una “autopista fiscal” per pagar els impostos més baixos

figueres
política

Aragonès demana el vot per evitar noves retallades

barcelona
Guerra a Europa

Rússia llança un nou atac massiu contra la xarxa elèctrica ucraïnesa

Barcelona
política

Illa a Madrid: “Catalunya ha d’ajudar a millorar Espanya”

barcelona
Estat espanyol

Dirigents i militants socialistes demanen a Sánchez que no plegui

Barcelona
Dolors Feliu i Torrent
Presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana

“El resultat de la consulta és un «no de moment» a la llista cívica”

BANYOLES

El dilema de l’ANC

Banyoles
Estat espanyol

Un anunci inesperat i una decisió incerta

Banyoles

Força, empatia, lideratge, defensa...

Barcelona