Política

amnistia

El president del CGPJ creu que l’amnistia és “moneda de canvi” del pacte polític

El president del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), Vicente Guilarte, ha carregat avui contra l’amnistia perquè “no pot ser moneda de canvi de la consecució d’una majoria parlamentària per a la investidura” ja que “implica convertir la mesura de gràcia, per definició unilateral i gratuïta, en una cosa bilateral i onerosa”. Guilarte ha justificat així el seu vot en blanc al Ple del Consell que dijous passat va aprovar un dur informe contra la llei d’amnistia que es troba al Senat pendent de tramitació, afavorit pel sector conservador i rebutjat en bloc pels vocals progressistes, que titlla la norma d’”inconstitucional” i avisa que trenca la separació de poders.

El CGPJ va avançar dijous tot i els arguments del vot en blanc del seu president. Guilarte n’ha fet avui públics els motius. en un to contundent, considera que l’amnistia porta causa real d’un “pacte polític” previ assolit entre PSOE i Junts que “si s’analitza amb una perspectiva civil difícilment superaria els criteris de validesa i licitud exigits per l’article 1.276 del Codi Civil”. Perquè “a diferència de les lleis d’amnistia que hem conegut, la que ens ocupa no és una mera mesura de gràcia atorgada unilateralment pel Poder Legislatiu, sinó que té contrapartides polítiques de gran rellevància a càrrec dels amnistiables”.

Guilarte adverteix que “a diferència de les lleis d0’amnistia que hem conegut a l’Estat, la que ens ocupa no és una mera mesura de gràcia atorgada unilateralment pel poder lLegislatiu, sinó que té contrapartides polítiques de gran rellevància a càrrec dels amnistiables”.

Per altra banda, el fiscal Álvaro Redondo, que no va veure indicis de terrorisme contra l’expresident català Carles Puigdemont en el cas Tsunami, ha decidit donar-se de baixa de l’Associació de Fiscals per haver-se mostrat “absolutament incapaç” d’emparar-lo davant les crítiques que va rebre en diversos articles de premsa. En una carta, a la qual ha tingut accés EFE, aquest fiscal del Tribunal Suprem sol·licita a la presidenta de l’associació, majoritària a la carrera i de tall conservador, que tramiti la seva “definitiva i irrevocable baixa” “com més aviat millor i amb efecte immediat”. Malgrat aquests vots en contra, finalment el Consell Fiscal sí que va emparar Álvaro Redondo gràcies al vot de qualitat del fiscal general de l’Estat, Álvaro García Ortiz, que va inclinar la balança a favor seu. Les altres dues associacions, la Unió Progressista de Fiscals i l’Associació Professional i Independent de Fiscals, sí que li van donar suport.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Aragonès demana el vot per evitar noves retallades

barcelona
Guerra a Europa

Rússia llança un nou atac massiu contra la xarxa elèctrica ucraïnesa

Barcelona
política

Illa a Madrid: “Catalunya ha d’ajudar a millorar Espanya”

barcelona
Estat espanyol

Dirigents i militants socialistes demanen a Sánchez que no plegui

Barcelona
Dolors Feliu i Torrent
Presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana

“El resultat de la consulta és un «no de moment» a la llista cívica”

BANYOLES

El dilema de l’ANC

Banyoles
Estat espanyol

Un anunci inesperat i una decisió incerta

Banyoles

Força, empatia, lideratge, defensa...

Barcelona
CRÒNICA

Les primeres hòsties de la Laia Estrada