Política

Pròxim orient

Iran clama venjança per l’atac al seu consolat a Damasc

El règim dels aiatol·làs acusa Israel del bombardeig que va matar set assessors militars iranians, entre ells dos generals de la Guàrdia Revolucionària

El ministre de Defensa israelià avisa que actuen “a tot arreu i tots els dies” per dissuadir les amenaces contra el país

El règim iranià ha promès aquest dimarts respondre a l’atac que ahir va patir el consolat de la república islàmica a Damasc, del qual les autoritats de Teheran acusen Israel.

El líder suprem iranià, l’aiatol·là Alí Khamenei, ha qualificat de “crim odiós del règim usurpador sionista” el bombardeig que va acabar amb la vida de set assessors militars de la Guàrdia Revolucionària, entre els quals els generals Reza Zahedí i Hadi Hach Rahimí, a més de sis ciutadans sirians. “El pèrfid règim rebrà el seu càstig a mans dels nostres valerosos homes. Farem que es penedeixin d’aquest crim i d’altres similars”, ha advertit Khamenei en un comunicat recollit per l’agència oficial Irna.

El president de l’Iran, Ebrahim Raisí, també ha responsabilitzat directament Israel de l’incident. “Un cop més, en un crim terrorista i en flagrant violació de les normes internacionals, les mans brutes el règim usurpador sionista s’han tacat amb la sang de diversos generals i oficials del nostre país”, ha lamentat. “Aquest crim covard no quedarà sense resposta”, ha afegit.

Raisi ha assegurat que els set assessors iranians eren a Síria per ajudar el govern de Damasc a protegir els mausoleus religiosos dels atacs de terroristes que actuen amb el suport de països estrangers.

El Ministeri d’Afers Exteriors iranià ha declarat que “la República Islàmica de l’Iran es reserva el seu dret legítim i inherent a l’empara de les lleis internacionals i la Carta de les Nacions Unides a respondre de manera decisiva a aquests actes terroristes”. En un comunicat, la cancelleria iraniana denuncia que l’atac a la seva seu consolat a la capital siriana constitueix “una violació flagrant del dret internacional, en particular la Convenció de Viena de 1961 sobre relacions diplomàtiques, la Convenció de 1973 per a la prevenció i el càstig de crims contra persones amb protecció internacional, inclosos els agents diplomàtics, i la Carta de les Nacions Unides”.

En aquest sentit, Teheran insta la comunitat internacional a condemnar aquest atac “il·legal”. “Esperem que les Nacions Unides, especialment el seu Consell de Seguretat i el seu secretari general, facin front als actes del règim sionista d’Israel que violen les lleis internacionals”, reclama la diplomàcia iraniana. La petició iraniana arriba hores abans que el Consell de Seguretat de l’ONU es reuneixia petició de Rússia per tractar l’atac al consolat iranià.

Condemna de l’ONU

El secretari general de les Nacions Unides, António Guterres, ha condemnat l’atac al consolat iranià a Damasc, segons ha informat el seu portaveu, Stéphane Dujarric. En un comunicat on no esmenta Israel, el màxim responsable de l’ONU recorda a totes les parts que “el principi d’inviolabilitat dels locals i del personal diplomàtics i consulars s’ha de respectar en tots els casos d’acord amb el dret internacional”. També reitera la crica a tots els implicats a “evitar atacs que puguin perjudicar els civils i danyar les infraestructures civils”.

En aquest sentit, Guterres fa una crida a la “màxima moderació” per prevenir una “nova escalada”. El secretari general adverteix que qualsevol error de càlcul pot conduir a “un conflicte més ampli en una regió ja volàtil, amb conseqüències devastadores per als civils”.

Israel no desmenteix l’autoria

Israel no ha admès obertament l’autoria de l’atac al consolat iranià a Damasc, el més sagnant contra militars iranians a Síria aquest any, però tampoc s’ha esforçat a desmentir les acusacions.

De fet, el ministre de Defensa israelià, Yoav Gallant, ha afirmat en seu parlamentària que el país actua on calgui per dissuadir les potencials amenaces. Gallant ha explicat al Comitè de Defensa i Exteriors de la Kenésset, el Parlament israelià, que “actualment ens trobem en una guerra amb múltiples fronts” i Israel actua “a tot arreu, tots els dies, per impedir que els nostres enemics guanyin força i per deixar clar a qualsevol que ens amenaci que el preu serà alt”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia