Política

Sergi Planagumà

Alcalde de Serinyà (Gent per Serinyà)

“No hem perdut el sentiment de poble, i és un punt fort”

L’equip de govern vol tirar endavant un pla ambiciós d’inversions i projectes: el nou centre de salut a l’antiga rectoria n’és un

La nova escola s’ubicarà al pàrquing. Estem tenint converses amb diversos propietaris per trobar nous aparcaments

Aquests mesos hi ha hagut tensions entre Junts i el PSC; s’han trencat confiances que caldria reconduir

Fill de Serinyà, de 32 anys, de professió és interiorista. Va entrar com a regidor fa deu anys. El 2023 va fer un “pas endavant” per liderar el projecte de Gent per Serinyà (GpS-AM), vinculat a Esquerra Republicana a través del paraigua d’Acord Municipal.

Pensa que el canvi de lideratge, després de setze anys de govern de Josep Antoni Ramon, va passar factura? Van perdre tres regidors.
Els canvis són importants perquè generen un punt d’inflexió. Vam introduir una nova fórmula en la candidatura: el que fins ara era cap de llista, passava a segon lloc. Segurament això va motivar que es propiciés una llista, de Junts, i es plantegés un projecte. Hi va haver un empat en regidors. S’entén que hi havia dos discursos o dos models de municipi. Vam guanyar en vots i vam fer autocrítica. Vam presentar un programa molt ambiciós, que potser no es va valorar el dia de les eleccions, i ara el volem executar.
Quin balanç fa del pacte amb la regidora socialista?
Aquest pacte és fruit de la voluntat per desenvolupar les propostes del programa, els objectius de la legislatura. Aquest pacte ens va ajudar a donar una estabilitat. És un pacte revisable. També és revisable l’entrada de l’altre grup al govern. Però aquests primers mesos de govern hi ha hagut fortes tensions entre Junts i el PSC i s’han trencat confiances que seria bo que es reconduïssin. Som en uns espais en què s’ha de ser madur i responsable i ens hem de respectar. El que ens interessa és tenir un govern estable per desenvolupar totes les propostes. Amb la regidora del PSC hi ha molt bona relació i la nostra intenció és continuar.
Quina radiografia fa del poble?
Un dels punts febles és la falta d’habitatge i, per tant, fer créixer el desenvolupament urbanístic del territori. Som 1.150 veïns. Estem intentant resoldre el problema de l’habitatge i anem en la bona direcció. El fet de no tenir habitatge ens complica l’augment de la demografia. Una altra mancança de Serinyà és el teixit industrial. No hi ha desenvolupament de polígon. En canvi, un dels punts forts del poble i que algú podria interpretar com a feble és el nostre nucli. Es pot pensar que Serinyà és un municipi dormitori. Però el fet de poder tenir una plaça i de concentrar-hi tots els equipaments ens dona força, perquè creem teixit associatiu. I aquest punt fort el reforcem a través del centre cívic, on es fan moltes activitats. Sí que hi ha urbanitzacions, però no som un municipi disgregat. Per tant, es genera un sentiment de poble, el qual no s’ha perdut i el tenim molt arrelat, i això és gràcies a tenir els equipaments al nucli de Serinyà.
Un dels reptes com a municipi és el POUM?
Sí, estem treballant en el nou pla d’ordenació del municipi. Ja s’han creat les comissions. Però al mateix temps hem recuperat les normes subsidiàries que ja teníem, el planejament actual, i estem treballant amb aquesta base. El que no podem fer és bloquejar el municipi fins que tinguem el nou POUM, que és un pla molt ambiciós i que requereix consens; tots ens hi haurem de posar d’acord. El projecte de la via verda del Serinyadell depèn del nou POUM, i els nous accessos del sector industrial a la zona nord. Però tot el que deriva de l’antiga normativa sí que ho podem desenvolupar urbanísticament.
L’últim pressupost és el més alt de la història del municipi. Amb quin objectiu?
Sí, el pressupost vol manifestar la voluntat de l’equip de govern de ser molt ambiciós i de tirar endavant molts projectes. Aquest mig any de legislatura ja hem posat en marxa inversions per pràcticament mig milió d’euros al municipi. És una reactivació després de la covid, amb inversions que fan falta a Serinyà. L’objectiu és que d’aquí a un any i pocs mesos puguem parlar que s’està executant una inversió d’entre un milió i mig i dos milions d’euros. Això comporta inversions com la del nou centre de salut. És el trasllat del dispensari a l’antiga rectoria, situada a la plaça Sant Andreu, al costat de l’església. Hi ha un acord amb el bisbat per poder-lo comprar. El nou centre de salut serà un espai on podrem tenir altres serveis de l’entorn de salut. També ens permetrà que tot estigui més connectat, que la plaça sigui un pulmó, també d’equipaments. Ja està adjudicat el projecte a un despatx d’arquitectes. També tenim una subvenció de la Diputació.
La convocatòria electoral ha frenat moltes subvencions. En quin grau us afecta?
En el nou Puosc, i també ens ha frenat el nou Estatut dels Municipis Locals, perquè contribuïa a rebre més línies d’ajudes. Però el Puosc era una injecció important.
Quins altres projectes de legislatura destacaria?
A partir de l’any vinent, volem repensar la plaça de l’Ajuntament i la plaça de Sant Andreu. També repensar noves zones d’aparcament, perquè la nova escola s’ubicarà al pàrquing, que és un punt d’estacionament important. Estem tenint converses amb diversos propietaris per trobar nous aparcaments. Hem de tenir pla B.
L’escola s’ha fet petita?
Serinyà té un problema històric. Quan es va construir l’escola, es va fer per sota de les necessitats i sense pensar en un futur. Partim d’una construcció que ja té un dèficit. El deute històric que té el Departament d’Educació és fer una planificació bona del creixement de l’escola i la població de Serinyà. Per sort tenim un acord de govern amb el projecte, finançament i programació. Això no s’atura. Estem pendents que es posi a licitació el projecte per poder començar les obres el 2027, abans d’acabar la legislatura.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Catorze entitats demanen la clausura de l’abocador

LLORET DE MAR
uruguai

L’expresident José Mujica anuncia que té un tumor a l’esòfag

barcelona
estats units

Ultimàtum de la Universitat de Colúmbia perquè es desmantellin els campaments

barcelona
GIRONA

El PSC proposa un pla de xoc contra les desigualtats socials

GIRONA
RIPOLL

El PP vol aprovar una pla per incentivar el teixit empresarial a Catalunya

RIPOLL
GIRONA

Junts aposta per donar un “nou impuls” a la llengua catalana

GIRONA
guerra a gaza

Els EUA desconeixen el pla d’Israel per a protegir els civils de Rafah

barcelona
GIRONA

Els Comuns volen un abonament de 15 euros al mes per al transport públic

GIRONA
estat francès

La policia entra a la Sorbona per a expulsar els estudiants propalestins

barcelona