Política

RIPOLL

La Generalitat confirma la sanció de 10.000 euros a Sílvia Orriols

La sanció de la Generalitat de 10.000 euros a l’alcaldessa de Ripoll, Sílvia Orriols, per unes declaracions a 8TV sobre immigració ha esdevingut ferma. El Departament d’Igualtat i Feminismes ha rebutjat les seves al·legacions i ara Orriols només té l’opció de presentar recurs d’alçada. La sanció s’ha posat en virtut de la Llei d’Igualtat de Tracte i No Discriminació, aprovada el 2020 pel Parlament per unanimitat. Fonts del departament han remarcat a l’ACN que el Govern s’assegura que la llei es compleixi, i destaquen que “la senyora Orriols no està per sobre de la llei”.

En declaracions a l’ACN, la consellera d’Igualtat i Feminismes, Tània Verge, ha assegurat que la llei “va ser aprovada el 2020 per unanimitat i és molt clara, diu que els racismes i els discursos discriminatoris no tenen cabuda a Catalunya”.

També ha subratllat que l’executiu català és “pulcre” amb el compliment dels procediments que preveu la norma, i ha indicat que quan l’Oficina d’Igualtat de Tracte i No Discriminació rep una denúncia ciutadana “el que fa és obrir un expedient i, si s’escau, continuar amb un procediment sancionador que pot resultar en una multa”.

Verge ha subratllat que l’oficina “està obligada” a donar curs a les denúncies que li arriben, i per això ha rebutjat les acusacions d’Orriols segons les quals tot plegat respon a un moviment electoralista.

L’alcaldessa tenia obert un expedient a través de l’Oficina d’Igualtat de Tracte i No-Discriminació per unes declaracions el 29 de maig del 2022 en un debat amb el catedràtic Ramon Cotarelo, on va afirmar que els musulmans eren colonitzadors i relacionava l’islam amb “violacions en grup, mutilacions genitals, matrimonis forçats”, així com misogínia i homofòbia.

Quan es va fer pública la multa, abans del procés d’al·legacions, fonts de l’ajuntament van assegurar que l’alcaldessa no tenia intenció de pagar la sanció. El departament ha remarcat que les declaracions que va fer Orriols atempten contra la dignitat de les persones musulmanes i això constitueix una infracció de caràcter greu de la llei, que es pot sancionar amb una multa d’entre 10.001 i 40.000 euros.

Les mateixes fonts subratllen que la sanció no vulnera ni la llibertat d’expressió ni la llibertat ideològica, com diu Orriols. “No existeixen ni el dret a insultar, ni a criminalitzar, ni a estigmatitzar col·lectius sencers, i així ho dictaminen els organismes internacionals com el Tribunal Europeu de Drets Humans o l’Organització de les Nacions Unides”, insisteixen des del departament, que assenyala que el Govern està aplicant la llei i el dret internacional de drets humans a partir d’una denúncia ciutadana.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Catorze entitats demanen la clausura de l’abocador

LLORET DE MAR
uruguai

L’expresident José Mujica anuncia que té un tumor a l’esòfag

barcelona
estats units

Ultimàtum de la Universitat de Colúmbia perquè es desmantellin els campaments

barcelona
GIRONA

El PSC proposa un pla de xoc contra les desigualtats socials

GIRONA
RIPOLL

El PP vol aprovar una pla per incentivar el teixit empresarial a Catalunya

RIPOLL
GIRONA

Junts aposta per donar un “nou impuls” a la llengua catalana

GIRONA
guerra a gaza

Els EUA desconeixen el pla d’Israel per a protegir els civils de Rafah

barcelona
GIRONA

Els Comuns volen un abonament de 15 euros al mes per al transport públic

GIRONA
estat francès

La policia entra a la Sorbona per a expulsar els estudiants propalestins

barcelona