Política

Unió Europea

Toc d’atenció del Parlament Europeu a Von der Leyen pel nomenament d’un alt càrrec del seu partit

La majoria de l’eurocambra insta la Comissió Europea a rectificar i rescindir l’elecció de l’eurodiputat de la CDU Markus Pieper

La tria també ha motivat la queixa de quatre comissaris

El Parlament Europeu ha aprovat aquest dijous per una àmplia majoria una esmena on demana a la Comissió Europea (CE) que rescindeixi el nomenament de l’eurodiputat alemany de la CDU Markus Pieper com a enviat de la Unió Europea (UE) per al diàleg amb les petites i mitjanes empreses. La presidenta de la CE, Ursula von der Leyen, ha estat acusada de partidisme per la tria d’aquest candidat, malgrat que altres aspirants estaven millor qualificats per al càrrec.

La petició ha estat introduïda a través d’una esmena al text pel qual s’aproven els pressupostos de l’executiu europeu el 2022, un procediment legal que l’eurocambra realitza cada any i que no té conseqüències vinculants. No obstant això, l’ampli suport a la iniciativa suposa un toc d’atenció per a Von der Leyen i el seu partit. La queixa ha estat aprovada per 382 vots a favor, 144 en contra –gairebé tots els eurodiputats del Partit Popular Europeu– i vuitanta abstencions.

En concret, la moció aprovada insta la Comissió a què “rectifiqui la situació per mitjà de la rescissió del nomenament” de Pieper i a posar en marxa “un procés veritablement transparent i obert” per a la selecció de l’alt càrrec.

En aquest sentit, el text fa referència a les informacions de premsa que assenyalen que l’eurodiputat democratacristià “va ser finalment nomenat malgrat haver estat superat en les avaluacions de contractació per les dues candidates restants provinents d’Estats membres infrarrepresentats”. Segons l’Eurocambra, aquest fet “qüestiona que es tinguessin en compte els principis de mèrit, gènere i equilibri geogràfic”. També veu “amb preocupació” que el candidat escollit pertanyi al mateix partit alemany que Von der Leyen.

A més de l’estirada d’orelles del Parlament Europeu, el nomenament de Pieper ha provocat la protesta formal, per carta, de quatre comissaris europeus, tres dels quals socialdemòcrates i un liberal: l’alt representant de la UE per a la Política Exterior, Josep Borrell; el comissari de Treball i aspirant socialdemòcrata a presidir la CE, Nicolas Shmit; el titular europeu d’Afers Econòmics, Paolo Gentiloni, i el de Mercat Interior, Thierry Breton.

Un portaveu de la CE ha defensat la netedat del procés de selecció i ha assegurat que s’ha desenvolupat d’acord amb les regles, segons informa l’agència Efe. Davant les crítiques d’opacitat , ha recordat que és habitual que aquests processos no transcorrin de manera pública.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

uruguai

L’expresident José Mujica anuncia que té un tumor a l’esòfag

barcelona
estats units

Ultimàtum de la Universitat de Colúmbia perquè es desmantellin els campaments

barcelona
GIRONA

El PSC proposa un pla de xoc contra les desigualtats socials

GIRONA
RIPOLL

El PP vol aprovar una pla per incentivar el teixit empresarial a Catalunya

RIPOLL
GIRONA

Junts aposta per donar un “nou impuls” a la llengua catalana

GIRONA
guerra a gaza

Els EUA desconeixen el pla d’Israel per a protegir els civils de Rafah

barcelona
GIRONA

Els Comuns volen un abonament de 15 euros al mes per al transport públic

GIRONA
estat francès

La policia entra a la Sorbona per a expulsar els estudiants propalestins

barcelona
política

ERC recorre a la JEC contra l’ús electoralista de l’“exhibició mediàtica” de Sánchez

barcelona