Política

Política

La “Renda Barcelona”, les grans obres, i l’estudi de la connexió del tramvia, en el PAM 2023-2027

El full de ruta del govern municipal es presenta aquesta setmana en comissió i es sotmetrà a la votació per la seva aprovació inicial

El Programa d’Actuació Municipal (PAM), és a dir, el full de ruta del govern de Jaume Collboni, inclou la creació d’una renda per a famílies vulnerables, seguir endavant amb les grans transformacions urbanístiques i l’estudi de la connexió dels dos tramvies, un projecte que l’equip socialista sempre s’ha resistit a concretar quan es tiraria endavant.

Segons ha avançat aquest matí la tinent d’alcalde Laia Bonet, el nou PAM conté 622 actuacions (233 de ciutat i 389 de barris) i va acompanyat d’un Pla d’Inversions Municipals (PIM) de més de 2.829 milions d’euros, un 2,5 més que el PAM del passat mandat:“És un full de ruta ambiciós, clar i realista, no una carta als Reis Mags”, ha assegurat la Bonet.

Entre moltes altres actuacions, el govern municipal dona prioritat a seguir tirant endavant les grans transformacions urbanístiques ja previstes en l’anterior PAM. Així, Bonet ha recordat les que ja estan en marxa com ara la reforma de la Rambla per acabar-la abans del 2027 -que ha avançat la seva transformació i acabarà el 2027-, la finalització de la ja eterna transformació de la via Laietana, acabar la remodelació de l’avinguda Meridiana fins a Fabra i Puig, avançar en la connexió de la Sagrera, o acabar la transformació de les Glòries. Entre les que encara s’han de començar hi ha la segona fase de la cobertura de la ronda de Dalt al seu pas per Horta-Guinardó, o el desenvolupament del Pla Montjuïc, així com l’impuls delNou Campus Clínic a l’entrada per la Diagonal.

La conneixió del tramvia

Dins de les previsions urbanístiques i de mobilitat, Laia Bonet ha citat la possibilitat d’estudiar el projecte per a la futura connexió per la Diagonal dels dos tramvies, un projecte que, fins ara, l’Ajuntament no havia concretat quan els pensava reactivar. Segons es llegeix al document del PAM: “es preveu continuar amb la connexió de les dues xarxes de tramvia per l’avinguda Diagonal: projecte executiu del tram Verdaguer - Francesc Macià”, i, en aquest sentit, Bonet ha explicat que preveuen tenir el projecte aquest estiu: “una vegada el tinguem podrem avaluar l’impacte i quin espai ocuparia, ajustar calendaris i parlar amb els altres operadors implicats”. La regidora ha recalcat que, tot i sortir al PAM, no queda clar que la connexió s’enllesteixi durant aquest mandat.

El govern municipal portarà aquest programa a aprovació inicial en comissió aquesta setmana per aconseguir l’aprovació inicial i per tal que pugui ser debatut per la ciutadania abans de l’estiu i el ple li pugui donar llum verda definitiva al setembre d’aquest 2024. Preguntada per la possibilitat de no comptar amb l’aprovació de la comissió, Bonet ha expressat la seva convicció que en la comissió de Presidència d’aquesta setmana sí que donaran suport a l’aprovació del pla, perquè “no estaran interessats a impedir que la ciutadania el pugui debatre”.

4.000 habitatges

Altres actuacions prioritàries que recull el PAM 2023-2027 i que Laia Bonet ha destacat en la presentació són l’augment en 4.000 habitatges per al parc públic de lloguer municipal, la concessió d’ajudes per a la rehabilitació per 2.000 més.

Renda Barcelona

D’altra banda, el PAM recull l’anunci fet per l’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni de crear una “Renda Barcelona”, una proposta que el PSC va presentar en el marc de la campanya electoral de les municipals. Llavors es va plantejar com un ajut directe per a ciutadania en situació de vulnerabilitat per compensar l’elevat cost de vida a la ciutat i com a mesura complementària a l’Ingrés Mínim Vital (IMV).

Al document complet del PAM es recull que s’exploraran les opcions possibles per poder crear ajudes complementàries a d’altres ja existents “amb la finalitat de mitigar, en persones i famílies en (potencial) situació de vulnerabilitat econòmica, l’efecte del nivell de vida de la ciutat, comparativament més car que en altres municipis”.

Turisme i Endreça

Un altre punt que contempla el PAM és l’elaboració d’un pla de gestió del turisme per garantir-ne la qualitat i reduir-ne les externalitats negatives, així com desplegar la regulació d’habitatges d’ús turístic. Bonet ha assegurat que cal aquesta regulació però també entomar la regulació dels lloguers de temporada.

D’altra banda, es consolidarà el Pla Endreça i el Pla de Manteniment Integral per a tots els barris, que suposarà una dotació de 435 milions d’euros.

En urbanisme, la tinenta d’alcaldia ha afegit que una línia que volen treballar és les “pacificacions” de carrers, però sense resignar-se a trobar “espai públic de qualitat”. Per això, ha dit, volen obrir el focus i buscar totes les oportunitats per “fer aflorar més espai públic”.

En l’àmbit de la seguretat, es reforçarà el cos de la Guàrdia Urbana per tal d’arribar a 3.500 agents en primera activitat. També s’elaborarà un nou pla de convivència i civisme i es modificarà l’ordenança de convivència per fomentar el civisme i la “corresponsabilitat” a l’espai públic.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

uruguai

L’expresident José Mujica anuncia que té un tumor a l’esòfag

barcelona
estats units

Ultimàtum de la Universitat de Colúmbia perquè es desmantellin els campaments

barcelona
GIRONA

El PSC proposa un pla de xoc contra les desigualtats socials

GIRONA
RIPOLL

El PP vol aprovar una pla per incentivar el teixit empresarial a Catalunya

RIPOLL
GIRONA

Junts aposta per donar un “nou impuls” a la llengua catalana

GIRONA
guerra a gaza

Els EUA desconeixen el pla d’Israel per a protegir els civils de Rafah

barcelona
GIRONA

Els Comuns volen un abonament de 15 euros al mes per al transport públic

GIRONA
estat francès

La policia entra a la Sorbona per a expulsar els estudiants propalestins

barcelona
política

ERC recorre a la JEC contra l’ús electoralista de l’“exhibició mediàtica” de Sánchez

barcelona