Política

unió europea

La crisi a l’Orient Mitjà eclipsa la cimera de la UE

Els líders europeus demanaran contenció a Israel després del compromís de més sancions contra l’Iran

Els caps d’estat i de govern de la Unió Europea (UE) es reuneixen aquest dimecres i dijous a Brussel·les en una cimera sobre economia alterada per l’actual crisi a l’Orient Mitjà i el temor que es descontroli i es converteix en un conflicte regional més ampli.

La reunió estava inicialment plantejada per abordar com reforçar la competitivitat econòmica europea, però l’atac amb míssils i drons de Teheran contra Israel de dissabte passat ha capgirat l’agenda i fonts diplomàtiques preveuen que la crisi a l’Orient Mitjà centri la troba. La preocupació perquè el conflicte bèl·lic s’estengui ha anat en augment des de l’inici de l’ofensiva bèl·lica israelià a la Franja de Gaza en represàlia per l’atac de Hamàs del 7 d’octubre passat al sud d’Israel i s’ha intensificat dràsticament després de l’atac aeri contra el consolat iranià a Damasc (Síria), de l’1 d’abril passat. Teheran va respondre al cop amb el llançament del seu primer atac directe contra territori israelià amb més de 300 drons i míssils de creuer, la majoria dels quals van ser interceptats. Atac al qual Israel ha promès respondre. Un intercanvi de cops que fa témer que derivi en un conflicte molt més ampli. La comunitat internacional redobla els esforços per evitar-ho. Els caps de la diplomàcia britànica i alemanya, David Cameron i Anna Baerbock, respectivament, són aquest dimecres a Israel per expressar-los el seu suport i alhora demanar contenció.

Aquest ambient d’incertesa i tensió impregnarà la reunió de Brussel·les, que dedicarà la jornada d’aquest dimecres a debatre la situació actual a Israel, l’Iran, la Franja de Gaza i el Líban, així com la invasió russa d’Ucraïna i les relacions amb Turquia.

Ampliació de les restriccions

Els líders del bloc comunitari volen donar un missatge de fermesa en la crisi a l’Orient Mitjà. Condemnaran l’atac de l’Iran, però demanaran contenció a Israel després del compromís de més sancions al règim de Teheran després que dimarts el cap de la diplomàcia europea, Josep Borrell, va anunciar dimarts l’inici dels treballs per ampliar les mesures restrictives en matèria de míssils i drons. Ara bé, s’espera que els líders dels Vint--i-set només expressin que el bloc està “preparat” per ampliar les mesures restrictives contra Teheran. Serà dilluns quan els ministres d’Afers Estrangers abordin a fons l’ampliació de les sancions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

argentina

Argentina aprova la llei òmnibus de Milei que ara anirà al Senat

barcelona
RIPOLL

El ple aprova una moció perquè no es faci campanya per la Festa Major

RIPOLL
GIRONA

ERC reivindica un “finançament singular” per millorar el transport públic

GIRONA
estats units

Multen Trump per no acatar l’ordre de silenci durant el seu judici penal

barcelona
política

Expedient de la JEC al conseller Balcells

barcelona
estat espanyol

L'executiu no aprova cap mesura de regeneració democràtica

barcelona
PALAMÓS

El PSC proposa una revisió integral del sistema de salut

PALAMÓS
estat espanyol

El carregador de tipus C serà obligatori a partir de gener de 2025

barcelona
política

Vergés (Junts) proposa un pla de xoc per fer front els reptes de la pagesia

girona