Política

estats units

Creix la tensió en les protestes contra Israel a les universitats

Les protestes dels estudiants a les universitats dels Estats Units han disparat la tensió entre els crítics amb el suport de Washington a la campanya militar israeliana a la Franja de Gaza i els proisraelians, fins al punt que ja hi ha hagut els primers enfrontaments violents entre els dos grups.

Un grup de contramanifestants proisraelians va atacar dimarts a la nit els estudiants propalestins instal·lats en un campament a la Universitat de Califòrnia, a Los Angeles (UCLA), per protestar per la guerra d’Israel contra Hamàs a Gaza. Les imatges difoses per cadenes de televisió i internautes a través de les xarxes socials mostraven com els contramanifestants atacaven els propalestins amb pals i focs artificials, mentre aquests miraven de protegir-se amb barricades i escuts improvisats de fusta i paraigües.

Els enfrontaments van esclatat hores després que la universitat anunciés que el campament “és il·legal i viola la política universitària” i advertís que els estudiants que no se n’anessin s’enfrontarien a una possible suspensió o expulsió. Segons testimonis dels fets, la policia va trigar a intervenir, però finalment va aconseguir desallotjar la zona.

Hores abans, va ser la Policia de Nova York qui va irrompre a l’edifici de la Universitat de Colúmbia ocupat pels estudiants propalestins en un operatiu de desallotjament que es va saldar amb prop de 300 detencions, segons va informar l’alcalde de Nova York, Eric Adams.

Els policies van utilitzar una grua per accedir a l’edifici des del segon pis, ja que els estudiants havien posat barricades a les entrades principals. Els estudiants no van oposar resistència i van ser detinguts un a un i després traslladats a dependències policials en diversos autobusos, segons va informar el diari The New York Times.

L’edifici, anomenat Hamilton Hall, havia estat ocupat la mitjanit anterior pels universitaris de Colúmbia, epicentre de les protestes estudiantils als Estats Units en contra de la guerra d’Israel a Gaza. Aquest edifici té un gran valor simbòlic, ja que també va ser ocupat el 1968 pels estudiants que aleshores protestaven contra la guerra del Vietnam. A la Universitat de Wisconsin, almenys una dotzena d’estudiants van ser detinguts ahir en un enfrontament amb la policia.

Les protestes universitàries estan causant un important rebombori als Estats Units, i hi ha una gran pressió política perquè es posi fi a un moviment que qüestiona el suport incondicional de Washington al govern d’Israel. La mateixa Casa Blanca va criticar l’ocupació de l’edifici a la prestigiosa universitat novaiorquesa. “Prendre per la força edificis no és una cosa pacífica, està malament”, va assenyalar un dels seus portaveus, Andrew Bates.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

Biden i Trump acorden celebrar dos debats electorals televisats

barcelona
Països Baixos

L’extrema dreta arriba a un acord de coalició amb tres partits de centre i dreta

Barcelona
Suïssa

Condemnen un exministre gambià per crims contra la humanitat

barcelona
Política

Mor Imma Costa, alcaldessa de l’Ajuntament del Montmell durant 16 anys

política

Executiva d’ERC tot i que Junqueras s’oferís per liderar-la

barcelona
europa central

El primer ministre d’Eslovàquia, Robert Fico, ferit greu en un atemptat

barcelona
guerra a europa

Les tropes ucraïneses retrocedeixen a Khàrkiv davant l’avenç rus

barcelona
Política

La Fiscalia s’oposa a investigar la Mesa del Parlament per la ILP de la independència

barcelona
judicial

Boye demana ajornar les declaracions dels investigats del cas Tsunami

barcelona