Política

estat francès

Xi Jinping arriba a París per tractar els conflictes entre la Xina i la UE

El president xinès afirma que el seu país dona “la benvinguda a les empreses franceses i d’altres països”

El president xinès, Xi Jinping, ha arribat aquest diumenge a París per a una visita d’Estat que es prolongarà fins dimarts i que s’espera que tingui un fort contingut polític i econòmic per les tensions comercials creixents entre la Unió Europea i Pequín. Segons informa Efe, el president xinès ha estat rebut a l’aeroport d’Orly, al sud de París, pel primer ministre francès, Gabriel Attal.

Xi ha començat amb to conciliador la visita i ha assegurat que el seu país dona “la benvinguda a les empreses franceses i d’altres països” i que per a això hem obert completament el mercat per a la indústria manufacturera i accelerem la flexibilització de l’accés al mercat en favor de serveis com les telecomunicacions i la sanitat”.

L’agenda oficial de la visita de Xi comença dilluns al matí, quan serà rebut al Palau de l’Elisi pel president francès, Emmanuel Macron, que estarà acompanyat per la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen. Macron ha volgut assenyalar, amb la presència de Von der Leyen, la seva voluntat d’abordar els contenciosos econòmics i comercials amb la Xina i mostrar que aquesta discussió es duu a terme amb tota la Unió Europea.

Els darrers mesos, la UE i la Xina s’han enfrontat en diferents contenciosos. Els 27 retreuen a Pequín que abusa de les subvencions massives que dona a sectors com el de la indústria de plaques fotovoltaiques, de les bateries i dels cotxes per després inundar mercats com l’europeu.

A la tarda, Macron organitza un acte protocol·lari d’acolliment al cap de l’Estat xinès en el lloc habitual, els Invàlids de París, abans d’una nova seqüència a l’Elisi que inclourà un cara a cara entre els dos mandataris, abans d’una declaració a la premsa de tots dos, sense preguntes. S’espera que els dos mandataris abordin qüestions com la invasió russa d’Ucraïna i la guerra de Gaza.

Sobre la primera, el president francès, conscient que la Xina s’ha reforçat com a principal soci econòmic de Moscou arran de les sancions occidentals, pretén convèncer Xi que utilitzi els mecanismes de què disposa per convèncer el president rus, Vladimir Putin, que ha de canviar els càlculs i buscar una resolució al conflicte.

El president francès ha promès que parlarà amb el seu homòleg xinès dels drets humans, després que diverses ONG, com Amnistia Internacional o Reporters sense Fronteres (RSF) li hagin recordat les violacions massives de les quals responsabilitzen el règim xinès. S’espera que la visita estigui marcada també per diferents actes de protesta.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Has superat el límit de 5 articles gratuïts d'aquest mes.

Continua llegint-nos per només

1

Passi d'un dia

48

Subscripció anual

Ja ets subscriptor?

Inicia sessió

[X]