Política

unió europea

Brussel·les aposta per tancar el procediment contra Polònia per vulneració de l’estat de dret

L’executiu comunitari considera que “ja no hi ha un clar risc de violacions greus”

La Comissió Europea (CE) ha començat a fer aquest dilluns els primers passos per tancar el procediment contra Polònia per violacions de l’estat de dret obert. La supervisió especial va començar el 2017 a causa de les violacions sistemàtiques dels drets fonamentals i els atacs contra la independència judicial en el país, comesos per l’anterior govern liderat per l’ultraconservador partit Llei i Justícia (PiS).

L’executiu comunitari, que ha anunciat en un comunicat aquest dilluns la decisió de manera inesperada, considera que “ja no existeix un clar risc de violacions greus” de l’estat de dret al país.

“El dia d’avui marca un nou capítol per a Polònia”, ha dit la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, en un missatge publicat a la xarxa X i recollit per les agències. “És el resultat del treball dur i els esforços determinats per fer reformes”, afegeix l’escrit.

La decisió, que necessita l’aprovació dels estats membres i del Parlament Europeu abans de retirar formalment el text que va activar el procés, suposa una victòria política pel primer ministre polonès, Donald Tusk, el qual van assumir el càrrec l’any passat, va situar en el centre de les seves prioritats les relacions entre Varsòvia i Brussel·les.

El govern de Tusk va presentar el febrer passat un pla d’acció format per nou mesures per restablir la independència judicial en el país i també es va comprometre a acatar les sentències del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) i respectar la primacia de la legislació de la UE.

Precisament, en el comunicat publicat aquest dilluns i recollit per les agències, Brussel·les assenyala que Polònia ha impulsat “una sèrie de mesures legislatives i no legislatives per abordar les preocupacions sobre la independència del sistema judicial i ha reconegut la primacia de la llei europea”. També destaca que està implementant un pla d’acció que busca resoldre els problemes detectats per l’executiu comunitari.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Has superat el límit de 5 articles gratuïts d'aquest mes.

Continua llegint-nos per només

1

Passi d'un dia

48

Subscripció anual

Ja ets subscriptor?

Inicia sessió

[X]