Política

Regne Unit

El Regne Unit expulsa l’agregat de Defensa de l’ambaixada russa

Londres argumenta que és “un agent de la intel·ligència militar no declarat”

El govern clausura diverses instal·lacions diplomàtiques russes i imposa restriccions als visats dels enviats de Moscou

El govern del Regne Unit ha anunciat aquest dimecres l’expulsió avui mateix de l’agregat de Defensa de l’ambaixada de Rússia a Londres.

El ministre de l’Interior, James Cleverly, ha argumentat davant la Cambra dels Comuns que el diplomàtic rus és “un agent de la intel·ligència militar no declarat”.

A més de l’expulsió de l’agregat, les autoritats britàniques han decidit tancar diverses instal·lacions diplomàtiques de Rússia al Regne Unit perquè creuen que s’han utilitzat “amb finalitats d’intel·ligència”. La retirada de l’estatus de local diplomàtic afecta Seacox Heath, un castell de propietat de Rússia al comtat anglès Sussex, i l’anomenada Secció de Comerç i Defensa a Highgate, al nord de la capital.

A aquestes dues decisions s’hi afegeix la d’imposar restriccions als visats diplomàtics russos i limitar el temps que els enviats de Moscou poden romandre al Regne Unit.

En un comunicat, l’executiu britànic informa que ha convocat l’ambaixador rus per comunicar-li aquestes mesures i “reiterar que les accions de Rússia no seran tolerades”. El govern denúncia un “patró d’activitat maliciosa” duta a terme tant al Regne Unit com a l’estranger en l’últim any i que creu que està “vinculada a Rússia”. La nota al·ludeix en concret al cas de cinc búlgars investigats per “conspirar per cometre activitats d’espionatge” en nom de Rússia o les primeres acusacions, contra cinc persones més, per realitzar “activitat hostil” en benefici de Rússia.

Clerverly ha subratllat que estan prenent “mesures per enviar un fort missatge de dissuasió a Rússia i per reduir encara més la capacitat dels serveis d’intel·ligència russos d’amenaçar el Regne Unit”. “Ens mantindrem ferms davant l’amenaça russa al Regne Unit i al nostre estil de vida”, ha afegit.

En la mateixa línia, el ministre d’Exteriors, David Cameron, ha afirmat que “els intents de Rússia de minar la seguretat del Regne Unit i d’Europa s’han tornat cada cop més descarats” des de “la invasió il·legal” d’Ucraïna. “Aquestes mesures són un missatge inequívoc per a l’estat rus: les seves accions no quedaran sense resposta”, ha reblat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Has superat el límit de 5 articles gratuïts d'aquest mes.

Continua llegint-nos per només

1

Passi d'un dia

48

Subscripció anual

Ja ets subscriptor?

Inicia sessió

[X]