Política

guerra a gaza

Set palestins morts i 12 ferits en una batuda israeliana a Jenin

L’Exèrcit israelià ha traslladat les seves operacions ara al nord de la Cisjordània ocupada

Set palestins han mort aquest dimarts en enfrontaments derivats d’una batuda de l’Exèrcit israelià en el camp de refugiats de Jenin, en el nord de la Cisjordània ocupada, un dels bastions del moviment milicià palestí. A més, almenys dotze palestins han resultat ferits, dos d’ells de gravetat, segons ha confirmat el ministeri de Sanitat palestí, en una informació que recull Efe.

Fonts locals van informar l’agència palestina Wafa que el periodista Amr Manasra va resultar ferit a l’esquena als voltants de l’hospital de Jenin per metralla de les bales de les forces israelianes. El seu estat és estable, segons les últimes informacions.

Entre els morts figuren un cirurgià de l’hospital de Jenin, Aseed Jabareen, “atacat en els accessos al centre mèdic”, el mestre Allam Jadarat i un estudiant, que es trobaven en una escola, ha informat el director de l’hospital, Wissam Bakr, citat per l’agència palestina.

El ministeri de Sanitat palestí ha detallat els noms i les edats dels morts, entre els quals hi ha dos menors d’edat (un nen de 15 anys i un altre de 16), un jove de 22 anys, i quatre homes, de 51 (el cirurgià), 48 (el mestre), 50 i 53 anys, respectivament.

Per la seva banda, la Mitja Lluna Roja Palestina ha denunciat que les autoritats israelianes, com és habitual, estaven impedint als equips mèdics accedir als afectats durant la batuda, que segueix en curs.

Segons l’agència palestina Wafa, les forces israelianes van irrompre en el campament de Jenin i van entrar amb blindats militars als seus carrers centrals, la qual cosa va deslligar enfrontaments armats tant en el camp com en altres barris de la ciutat i en el llogaret pròxim de Burqin.

L’Exèrcit israelià, per part seva, s’ha limitat a confirmar la seva operació a Jenin, que ha definit com a “antiterrorista”, i ha dit que aviat oferirà més detalls.

“Aquests crims no detindran la resistència del nostre poble i la seva persistent cerca d’alliberar la seva terra, les seves santedats i aconseguir els seus drets nacionals”, ha afirmat el grup islamista palestí Hamàs en un comunicat d’aquest dimarts respecte al qual consideren una extensió de la guerra a Gaza.

Així mateix, el grup ha retret a la comunitat internacional “el seu silenci” per no “condemnar les agressions” contra el seu poble i per no prendre “mesures dissuasives” contra Israel perquè assumeixi les responsabilitats de les seves “massacres”.

La Cisjordània ocupada viu la seva major espiral de violència des de la Segona Intifada (2000-05), i en el que va de 2024 almenys 184 palestins han mort per foc israelià, la majoria suposats milicians o atacants, però també civils, inclosos més d’una trentena de menors, segons el recompte d’Efe, després de tancar 2023 com l’any més letal en dues dècades amb més de 520 morts.

Del costat israelià, han mort en 2024 deu persones en vuit atacs palestins, entre ells quatre uniformats i sis civils, tres d’ells colons.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.