Política

Alfons López Tena i Àngel Colom, entre les personalitats que s'adhereixen a la manifestació d'entitats de la Diada per un Estat propi

Diada nacional

L'actor Sergi López, l'exlíder d'ERC i militant de CDC Àngel Colom, el catedràtic de filosofia Josep Maria Terricabras, l'escriptor Mathew Tree, el president del Cercle d'Estudis Sobiranistes, Alfons López Tena, l'escriptor Víctor Alexandre o el creador del portal El Fènix, Èric Bertran.

Aquestes són algunes de les personalitats que s'han adherit a la manifestació que, sota el lema Som una nació, volem Estat propi, se celebrarà a Barcelona l'Onze de Setembre, impulsada per una cinquantena d'entitats. Aquesta manifestació vol ser el "tret de sortida" d'aquest lema i no es descarta que hi pugui haver més actuacions conjuntes, segons han explicat els promotors.

Es tracta d'una manifestació que té el suport d'una cinquantena d'entitats, segons ha explicat Elisenda Paluzie, de Sobirania i Progrés. La manifestació començarà a les cinc de la tarda a la plaça d'Urquinaona, a la mateixa hora que també ho farà ERC i altres grups. En aquest cas, les entitats preveuen que el recorregut es faci per la ronda de Sant Pere fins arribar a l'Arc de Triomf, i baixar fins a l'entrada al Parc de la Ciutadella a l'alçada del passeig Lluís Companys.

Allà, el poeta i dramaturg Feliu Formosa hi llegirà un manifest, on es defineix un Estat propi com un "objectiu ambiciós, engrescador i clar", ja que veuen "esgotada" la via autonomista. Així, consideren "inajornable" l'exercici del dret d'autodeterminació.

Aquesta manifestació va ser una idea llançada per Sobirania i Progrés durant la Universitat Catalana d'Estiu, a Prada de Conflent, i s'hi han adherit diverses entitats, que ja van ser presentades la setmana passada. Aquest dimarts, els organitzadors han volgut presentat un llistat de personalitats que s'hi han adherit a títol individual. Entre aquests també hi ha l'actor Toni Albà, el músic Joan Reig, l'escriptora Isabel-Clara Simó, l'escriptor Jordi Bilbeny, l'historiador Oriol Junqueras o l'escriptora Patrícia Gabancho.

En la presentació hi ha hagut alguns dels adherits. L'exlíder d'ERC Àngel Colom, ha constatat una "ofensiva espanyolista molt més forta" contra Catalunya que la dels anys 80, tot afegint que "se'n riuen des de Madrid de la sobirania del poble de Catalunya". Colom espera que la manifestació serveixi per una "expressió de voler passar davant" i fixar l'objectiu de l'Estat propi. "Estic convençut que serà l'inici de quelcom important que després seguirà molta gent", ha assegurat.

Per la seva banda, l'escriptor Víctor Alexandre ha demanat "més agosarament" a la classe política catalana i que "estiguin a l'alçada dels drets nacionals del país". A més, ha afegit que Catalunya "no té cap possibilitat de sobreviure en el si d'un Estat que no sigui el seu". Per la seva banda, Alfons López Tena ha donat per "esgotada" la via autonomista, mentre que Èric Bertran ha animat els joves a participar en aquesta manifestació.

Sense partits polítics

En nom de l'organització, Paluzie ha evitat posar una previsió d'assistència a la manifestació. Una convocatòria que les entitats fan sense la participació de partits polítics. Es tracta, segons han explicat, d'un "tret de sortida" per donar a conèixer el lema i l'objectiu que es fixa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.