Política

Junqueras retreu al govern espanyol que destini sis vegades més diners a Caixa Castella-la Manxa que a Catalunya

El candidat d'ERC a les europees lamenta la marxa de Renyer del partit, perquè "sap greu que algú que ha compartit un tram del viatge amb tu ho deixi"

El candidat d'Esquerra a les europees, Oriol Junqueras, ha denunciat que el govern espanyol "ha donat 9.000 milions d'euros a la Caixa de Castella la Manxa" mentre que 'l'oferta de millora del finançament per a Catalunya és fins el moment de 1.400". Pel que fa a la sortida del membre del corrent crític Esquerra Independentista (EI), Jaume Renyer, Junqueras ha preferit que aquesta qüestió "la valorin els òrgans del partit". Tot i així, ha apuntat que "sempre sap greu que algú que ha compartit un tram del viatge amb tu ho deixi", però a la vegada ha mostrat la seva confiança que "tots plegats serem capaços de continuar compartint el viatge" tant des de dins com des de fora d'ERC.

Junqueras ha abordat el tema de la crisi econòmica, destacant les dades "descomunals" de l'atur en el conjunt dels Països Catalans. Ha posat l'exemple de les Illes Balears, on les persones sense feina superen ja el 20% de la població activa, i on el dèficit fiscal ja suposa el 14% del seu Producte Interior Brut (PIB) anual. "Els ciutadans de les illes estan regalant cada any l'equivalent d'un Pla Obama de l'estat espanyol", ha comentat el candidat d'ERC. A més, considera remarcable que comunitats autònomes amb més competències fiscals, així com "mecanismes polítics i econòmics", tenen unes taxes d'atur inferiors. És el cas del País Basc, Navarra, i en tercer lloc, Madrid.

Un altre tema que ha abordat és el de la presència del català a les institucions europees. De fet, Oriol Junqueras ha esmentat l'acord del govern espanyol amb el Tribunal Europeu que possibilitat l'ús de la llengua catalana. Ha assenyalat que aquest pacte es "queda en un no-res" perquè ja existeixen des de fa anys aquest tipus d'acords administratius "i cap no ha tingut cap efecte concret" ha afegit. Per això, considera que la "política declarativa" de l'executiu de Zapatero es "queda en fum" i que, un cop més "el govern espanyol i el seu cap intenten enganyar els ciutadans de Catalunya".

Junqueras ha fet aquestes declaracions a la seu d'ERC de Cornellà de Llobregat, municipi que havia d'acollir aquest diumenge la Festa d'Esquerra-Baix Llobregat, que finalment s'ha hagut de cancel·lar per la forta tempesta caiguda aquest diumenge al matí a l'àrea metropolitana de Barcelona.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
estats units

Ultimàtum de la Universitat de Colúmbia perquè es desmantellin els campaments

barcelona
GIRONA

El PSC proposa un pla de xoc contra les desigualtats socials

GIRONA
RIPOLL

El PP vol aprovar una pla per incentivar el teixit empresarial a Catalunya

RIPOLL
GIRONA

Junts aposta per donar un “nou impuls” a la llengua catalana

GIRONA
guerra a gaza

Els EUA desconeixen el pla d’Israel per a protegir els civils de Rafah

barcelona
GIRONA

Els Comuns volen un abonament de 15 euros al mes per al transport públic

GIRONA
estat francès

La policia entra a la Sorbona per a expulsar els estudiants propalestins

barcelona
política

ERC recorre a la JEC contra l’ús electoralista de l’“exhibició mediàtica” de Sánchez

barcelona
estat espanyol

El CIS diu que el 44,5% d'enquestats volia que dimitís o hi hagués eleccions

barcelona