Política

Urkullu anuncia que hi ha rumors "fiables" de trucades entre el PSE i Batasuna per desallotjar el PNB del govern

Eleccions a Euskadi

El president del PNB, Iñigo Urkullu, n'està convençut: hi ha rumors de "bastanta fiabilitat" que apunten que socialistes i representants de l'antiga Batasuna han iniciat contactes per desallotjar el seu partit del govern basc.

"Son rumors que existeixen i fins i tot trucades de diumenge mateix a la nit. Quan faig referència a la pinça entre PP, PSOE i també a aquest món de l'esquerra abertzale em refereixo a aquest únic propòsit de desallotjar el PNB de les institucions", ha afirmat.

Urkullu ha denunciat aquest "pacte tàcit" entre PSOE i PP per desplaçar el PNB de l'executiu basc en declaracions a TVE, mentre que a Telecinco, minuts després, el secretari d'organització del PSE-EE, Rodolfo Ares, ha negat que el PSE mantingui contactes amb Batasuna i ha acusat Urkullu de voler "crear confusió".

En concret, Ares ha dit que és "absolutament fals" que el PSE hagi mantingut contactes amb Batasuna. "Hem dit que el que correspon és combatre ETA i a qui empara el terrorisme en tots els seus fronts, també des de la política, i això és precisament el que no han fet els governs d'Ibarretxe", ha afirmat.

Ares també ha aprofitat per lamentar que es compliquin les coses per al govern de José Luis Rodríguez Zapatero, si, com han anunciat, el PNB deixa de recolzar-lo. Al seu entendre, ha de passar "una mica de temps" perquè el PNB assumeixi que pot perdre el govern, encara que seria "irresponsable" que se'n desentengui si finalment Patxi López és lehendakari.

També José Luis Rodríguez Zapatero ha respost a Urkullu. Ha qualificat de "falsedat" les afirmacions del president del PNB.

Missió impossible
En aquest context, el PNB tanca aquest dilluns la ronda de contactes en una missió impossible per investir Juan José Ibarretxe lehendakari. Avui els interlocutors són la comissió negociadora del PP basc, que ja s'ha compromès a donar recolzament a la formació del socialista Patxi López. Segons fonts dels dos partits, el PSE i el PP ja han mantingut trobades extraoficials per assegurar-se els vots i temptejar les condicions del seu suport.

Així doncs, cap a les dotze del migdia, la comissió encapçalada per Antonio Basagoiti ha arribat a Sabin Etxea, la seu del PNB. Dijous passat, la formació penabista es va reunir amb una delegació del PSE-EE, sense arribar a cap tipus d'acord, i l'endemà amb Aralar, EA, EB i UPyD.

Precisament, Urkullu ha detallat aquest matí que quan ell ha parlat de "cop institucional" feia referència a aquesta campanya per desplaçar el PNB. "Ha pogut sonar dur, però darrere de tot el que estem vivint hi ha hagut una ocultació del PSOE a la ciutadania que es va veure clarament manifestada la mateixa nit electoral", ha reblat.

Sense projecte comú
De fet, segons Urkullu, no hi ha cap projecte comú entre populars i socialistes a part del que passa per desallotjar la formació de Juan José Ibarretxe de les institucions.

"L'únic objectiu és desplaçar el PNB fent cas omís al seu discurs de transversalitat, d'acord per la pluralitat", ha criticat.

El president del PNB ha rebutjat parlar d'il·legitimitat referint-se a les possibles aliances polítiques, i s'ha estimat més fer-ho de "cop institucional" perquè el PSOE i el PP miren, segons la seva opinió, només els interessos de les seves formacions a nivell nacional.

"Les eleccions no reflecteixen el mapa sociopolític del País Basc", ha indicat, per carregar contra "qui s'autoanomena" esquerra abertzale i pretén "fer una pinça" per aconseguir l'abandonament del PNB de la Lehendakaritza.

 

 

 



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.