Carod-Rovira i Puigcercós firmen la pau

El vicepresident renuncia a ser candidat però avisa que continuarà a «primera línia» i pot tenir pes orgànic en l'executiva

L'abraçada de Puigcercós i Carod-Rovira a l'Auditori de Barcelona, amb la plana major del partit a les primeres files, serà una d'aquelles fotografies per a la història d'Esquerra. Finalment, després d'un llarg i caïnita estira-i-arronsa, carodistes i puigcercosistes arribaven a una entente cordiale per garantir «l'estabilitat» i el «futur» del partit. Tant Carod com Puigcercós van donar per inaugurada una «nova etapa» a ERC.

«No ens podem permetre més batalles internes. Necessitem molta calma interna i més disciplina», va reconèixer Carod. «Demano la mateixa generositat i altesa de mires a tota la militància», va reivindicar Puigcercós en una referència clara als sectors crítics del partit.

Els equips de negociadors, liderats per Xavier Vendrell per la banda de Puigcercós i Ernest Benach per la de Carod, feia mesos que intentaven reconduir la situació, però només van aconseguir arribar a un acord en els últims dies. En les converses també hi van participar directament els dos líders, que habitualment dinen junts cada quinze dies. Fonts properes a Carod reconeixien ahir que la pau inclouria contrapartides, ja sigui en forma de més pes orgànic a l'executiva o d'un full de ruta polític en l'espai del centreesquerra del govern tripartit. Tanmateix, diputats i dirigents d'ERC propers a Puigcercós van negar taxativament cap pacte amb el sector de Carod per un «intercanvi de cromos» ni «repartiment del poder» en secret i sense comptar amb la militància.

Carod-Rovira va deixar clar en el seu discurs que no se'n va ni es retira de la política. Es queda, i ben a prop de Puigcercós: «Fent tàndem. En la mateixa bici i en la mateixa direcció», va dir. L'expresident d'ERC, tot i mantenir «encara ara» diferències amb Puigcercós, va donar el seu aval sense fissures a l'actual líder del partit. «Joan, és la teva hora, aprofita-ho. No et deixaré sol», va etzibar Carod mirant als ulls a Puigcercós. «Tu ets l'home del partit i jo l'home del govern, i ERC ens necessita a tots dos» i, per tant, en paraules de Carod, «no hi ha vencedors ni vençuts».

Un agraït Puigcercós va cedir bona part del protagonisme de la seva anunciada conferència L'esquerra que decideix –prevista des de feia un mes– a Carod-Rovira i va elogiar el seu pas enrere donat a favor de la «reconciliació». El reforçat líder republicà va exigir, a més, als sectors de Reagrupament.cat, de Joan Carretero, i Esquerra Independentista, d'Uriel Bertran –present a l'acte–, que s'uneixin a aquesta nova oportunitat per a la pau precisament quan els crítics demanen un referèndum intern sobre el finançament.

La batalla del congrés

El congrés d'ERC, al juny, en què ja es va evidenciar la fractura del partit entre els afins a Puigcercós, els de Carod i els crítics, va ser el punt d'inflexió en què els dos dirigents es van adonar que difícilment podrien obrir una nova batalla per designar el candidat a la presidència de la Generalitat sense que el partit se'n ressentís. Des del congrés, hi havia hagut un degoteig de declaracions de dirigents afins al vicepresident del govern, entre els quals, el president del Parlament, Ernest Benach, l'exconseller Josep Bargalló i el cap de files a l'Ajuntament de Barcelona, Jordi Portabella, mostrant-se partidaris d'una entesa per evitar primàries i insinuant que Carod-Rovira no podia aspirar a presidir la Generalitat en les pròximes eleccions catalanes.

JOSEP-LLUÍS CAROD-ROVIRA
vicepresident del govern
«Avalo Joan Puigcercós com a pròxim candidat d'ERC a les eleccions al Parlament»

«No podem gastar més energies combatent-nos. No ens podem permetre una altra ruptura traumàtica»

«Joan, és la teva hora, aprofita-ho. No et deixaré sol, no m'inhibeixo, no em retiro, no me'n desentenc. Et vull acompanyar en primera línia del compromís polític. Continua el tàndem»
JOAN PUIGCERCÓS
president d'ERC
«Josep-Lluís, amb el teu gest obres una nova etapa. Sense el teu sacrifici no seria possible aquest nou cicle que ERC comença»


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.