Política

El govern espanyol endureix el Codi Penal sobre corrupció, abusos sexuals a menors i  terrorisme

L'executiu incorpora mesures extraordinàries de control a terroristes i delinqüents sexuals de fins a deu anys en una proposta que afecta més de 130 articles

El govern espanyol ha aprovat aquest divendres un projecte de reforma del Codi Penal en relació a delictes de corrupció, abusos sexuals a menors i terrorisme. Segons el ministre de Justícia, Francisco Caamaño, l'executiu espanyol pretén aconseguir que hi hagi més "equilibri entre la gravetat de la pena i el delicte" comès. La reforma inclou la tipificació del delicte de pirateria, que no figurava en l'ordenament penal, per respondre a accions il·legals com el segrest del pesquer Alakrana a l'Oceà Índic. L'agressió sexual a una persona menor de 13 anys també serà una circumstància agravant per al culpable del delicte. La reforma penal incorpora noves figures com el tràfic d'òrgans o els atacs informàtics. En matèria de terrorisme, la reforma del Codi Penal contempa la no prescripció dels delictes quan hi hagi víctimes.

El projecte inclou diverses recomanacions del Consell d'Estat, del Consell Fiscal i del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) en els seus informes. En concret, la reforma incorpora mesures extraordinàries de control per a terroristes i delinqüents sexuals, especialment pederastes, als quals es podrà sotmetre a un període de llibertat vigilada de deu anys, revisable un cop s'hagi complert la condemna. L'executiu proposava allargar aquesta vigilància fins a 20 anys, però el CGPJ ha estimat que aquest període era de difícil justificació.

Una de les propostes de la reforma afecta els diversos casos de corrupció que han emergit en l'actualitat. La mesura plantejada pel govern preveu el delicte de corrupció entre particulars i la responsabilitat deles persones jurídiques. Es fa una precisió més concreta del delicte de suborn, també en l'àmbit empresarial, i incrementa les penes de presó per a delictes urbanístics, ja que els condemnats es poden veure desposseïts dels guanys obtinguts a través d'operacions il·lícites.

La vicepresidenta primera del govern, María Teresa Fernández de la Vega, i el titular de Justícia, Francisco Caamaño, han remarcat la importància de les mesures per tal de poder ser "implacables" en la lluita contra la corrupció. L'Estat "s'ocupa de les víctimes del delicte i no tan sols dels delinqüents", ha afirmat Caamaño. La reforma del Codi Penal que ha plantejat el govern faculta els jutges perquè valorin la "individualitat" de les condemnes a imposar segons cada cas i incorpora noves causes de penes alternatives a la presó, com els treballs comunitatis. Segons el ministre, la reforma proposa la modificació de més de 130 delictes del Codi Penal i l'adaptació d'una desena de normes internacionals i europees.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

ERC proposa la creació de la Llei de Sobirania Alimentària

RIPOLL
estat espanyol

El Senat, amb majoria absoluta del PP, aprova reprovar al fiscal general de l’Estat

barcelona
Estat espanyol

El fiscal general recusa quatre dels fiscals que han de decidir la seva continuïtat

Barcelona
FIGUERES

Veray demana concentrar el vot en el PP per evitar suports a l’independentisme

FIGUERES
política

Els exconsellers Sàmper i Vila donen suport a un Salvador Illa president

barcelona
guerra a europa

La UE acorda destinar a Ucraïna els beneficis dels actius russos

barcelona
guerra a europa

Rússia llança un nou atac massiu contra el sistema energètic ucraïnès

barcelona
Política

Mor Kim Ki Nam, el mestre de la propaganda de Corea del Nord

BANYOLES

La CUP proposa un pla per eliminar els barracons en quatre anys

BANYOLES