Política

Els diaris catalans, a favor de l'Estatut

Diari de Girona, Diari de Sabadell, Diari de Tarragona, Diari de Terrassa, El 9 Nou, El Periódico de Catalunya, La Mañana, La Vanguardia, Regió 7, Segre, El Punt i l'AVUI, publiquen avui un editorial conjunt on denuncien les mancances del TC i escenifiquen la "preocupació" que hi ha a Catalunya davant una possible retallada del text que es va aprovar en referèndum

Dotze capçaleres, Diari de Girona, Diari de Sabadell, Diari de Tarragona, Diari de Terrassa, El 9 Nou, El Periódico de Catalunya, La Mañana, La Vanguardia, el Regió 7, Segre, El Punt i l'AVUI, publiquen avui dijous un editorial conjunt sota el títol La dignitat de Catalunya.

A través del text el conjunt de publicacions volen escenificar en una sola veu el desacord de la societat catalana vers una possible retallada de l'Estatut per part d'un Tribunal Constitucional fràgil i ple de mancances.

Els diaris denuncien que l'alt tribunal no està preparat per dictar sentència ja que hi ha un membre mort, un de recusat i quatre continuen exercint quan ja se'ls ha acabat el mandat. “El Tribunal Constitucional no decidirà únicament sobre el plet interposat pel Partit Popular contra una llei orgànica de l'Estat (...). L'alt tribunal decidirà sobre la dimensió real del marc de convivència espanyol”, resa el principi de l'editorial en referència a allò que està en joc, “la mateixa dinàmica institucional” davant la imminent sentència del tribunal.

També s'expressa la preocupació i l'”atipament” que hi ha a la societat catalana, “i cal que Espanya ho sàpiga”. “Hi ha un creixent atipament per haver de suportar la mirada irada dels que continuen percebent la identitat catalana com el defecte de fabricació que impedeix a Espanya assolir una somiada i impossible uniformitat”. A continuació es defensa una societat catalana, que acata les lleis, que paga impostos i que contribueix a la transferència de rendes a “l'Espanya més pobra”.

També fa referència a la situació del català, “una llengua que en lloc de ser estimada, resulta sotmesa tantes vegades a l'obsessiu escrutini de l'espanyolisme oficial”.

El text comú adverteix: "No som una societat feble, postrada i disposada a assistir impassible al deteriorament de la seva dignitat", que no s'espera un resultat negatiu per a l'Estatut, i que les "reclamacions" des de Catalunya es continuaran fent amb un "amplíssim suport polític i social". Per acabar, també adverteix que "sí és necessari la solidaritat catalana tornarà a articular la legítima resposta d'una societat responsable".


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
política

Illa va a Madrid i posa amb safata la idea de servilisme

barcelona
POLÍTICA

Cañigueral destaca que el vot a Esquerra afavoreix el jovent

figueres
Guerra a Gaza

Hamàs publica proves de vida de dos ostatges

Barcelona
política

Paneque defensa que les infraestructures ajuden l’economia

blanes
Estat espanyol

Núñez Feijóo acusa a Sánchez de “dimitir de la democràcia”

Barcelona

Badia (Comuns) proposa un Pla director d’allotjaments turístics

sant feliu de guíxols
Guerra a gaza

Hamàs estudia l’última proposta de treva d’Israel

Barcelona

Vergés considera que aquestes eleccions “van d’Illa o de Puigdemont”

palafrugell
política

La CUP veu viable moure’s amb transport públic a l’Alt Empordà

castelló d’empúries