Política

Fúria espanyola contra l'editorial de l'Estatut

El diari 'El Mundo' i diverses emissores de ràdio madrilenyes reaccionen a la iniciativa de la premsa catalana acusant-la de mentir. Losantos considera que avui els espanyols són "els jueus dels nazis catalans"

Han estat els primers, no s'ho volien deixar perdre: l'edició digital del diari madrileny El Mundo ha publicat deu minuts abans de les sis del matí un primer article de reacció irada contra l'editorial conjunt publicat per 12 diaris catalans en defensa de l'Estatut i titulat La dignitat catalana.

Per El Mundo, que ja anuncia que la resposta detallada arribarà demà, "és impossible acumular més fal·làcies en menys espai". L'editorial català opina que el TC s'està convertint en una quarta cambra parlamentària –l'Estatut ha estat aprovat al Parlament, al Congrés i al Senat– que es confronta també a la voluntat popular, ja que va ser votat en referèndum. I El Mundo respon: "Fals: el TC compleix la funció institucional que precisament li han encarregat milions de ciutadans que van votar la Constitució. Per cert, molts més que els que van donar suport a l'Estatut".

I com que l'editorial català avisa que a l'alt tribunal espanyol s'estan enrocant en "posicions irreductibles", El Mundo pregunta: "Només són irreductibles aquelles posicions que no s'empassen les agressions a la Constitució incloses a l'Estatut?". I de seguida surt el PP. "El cert és que han estat els promotors de l'Estatut, deixant al marge la meitat d'Espanya representada pel PP, els que han trencat aquest consens [el de la Transició espanyola]", diu el diari de Pedro J. Ramírez.

Finalment, anuncia que "aquí no hi ha en joc la dignitat de Catalunya, com diuen aquests col·legues, sinó la pretensió d'una oligarquia política de controlar la societat catalana amb un Estatut dissenyat per allunyar-la de la resta d'Espanya".

Les ràdios madrilenyes que habitualment s'acarnissen amb Catalunya, com ara la COPE o Esradio, també han llançat ja crítiques a l'editorial. Des de l'emissora Esradio, Federico Jiménez Losantos ha acusat la societat catalana de "malalta" –com assegura Montserrat Nebrera que va fer Aznar en una conversa amb ella– i ha assegurat que els espanyols són "els jueus dels nazis catalans".

Altres mitjans, com la Ser, RNE o fins i tot La Razón, es limiten a donar la notícia amb asèpsia de moment. Aquest últim diari reprodueix en la seva edició digital la nota de l'agèncie Efe que resumeix de manera neutra l'editorial català. I El País explica en una notícia la iniciativa catalana i també reprodueix, com a peça complementària, "el text íntegre que publiquen avui dotze diaris editats a Catalunya en defensa de l'Estatut".


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
estat francès

Universitaris francesos se sumen a les protestes propalestines

barcelona
guerra a europa

Els aliats anuncien l’enviament a Ucraïna de míssils i artilleria

barcelona
escòcia

La crisi al govern escocès deixa en l'aire el futur del primer ministre

barcelona
Carib

Pren possessió el Consell Presidencial de Transició d'Haití

Barcelona
guerra a gaza

Israel es prepara per envair Rafah

barcelona
Portugal

L'auge de la ultradreta marca el 50 aniversari de la Revolució dels Clavells

Barcelona
política

Aragonès “celebra” que Puigdemont posi “ara” en valor una taula entre governs

barcelona

Entitats ecologistes insten el PSC, ERC i Junts a renunciar als macroprojectes turístics

barcelona
política

Barcelona donarà suport a la creació d’un estat palestí

barcelona