Política

Els partits catalans, amb la unitat editorial per l'Estatut

CiU "felicita" la iniciativa de dotze diaris, amb un comunicat firmat per Mas i Duran. El PSC creu que el text dóna la raó a Montilla. ICV el troba "excel·lent". ERC diu que "cal anar més enllà". El PP es queixa que només critica el seu recurs i no esmenta el del Defensor del Poble espanyol

Els partits catalans estan reaccionat des de primera hora del matí per posar-se al costat de l'opinió expressada per l'editorial conjunt publicat aquest dijous per 12 diaris editats a Catalunya en defensa de l'Estatut.

CiU avisa de l'ampliació del "desencontre no desitjat" amb Espanya
En un comunicat urgent signat per Artur Mas i Josep Antoni Duran i Lleida, CiU felicita la iniciativa dels rotatius i assegura que la federació "sabrà liderar la resposta cívica i política" que mereix Catalunya.

Els convergents recalquen que la sentència del Tribunal Constitucional pot fer més profund “un desencontre no desitjat” i pot significar un punt d'inflexió en la història de la nació. Remarquen que el procés estatutari va “néixer d'una il·lusió” i que l'Estatut és “un dipòsit d'esperança d'un poble que vol desenvolupar el seu futur en pau i prosperitat”.

Tal com diu l'editorial conjunt, CiU també subratlla el terme “dignitat”: “El que avui està en joc és la dignitat de Catalunya, la dignitat dels catalans, la de tots nosaltres i la del nostre futur”. Convergència afirma que sigui quina sigui la sentència “sabrà liderar la resposta cívica i política” que mereix Catalunya.

El PSC creu que el text subratlla les paraules de Montilla de diumenge
També en un comunicat, el PSC ha agraït "el gest extraordinari i sense precedents de la premsa catalana" que, segons el seu punt de vista, "subratlla fins a quin punt el president de la Generalitat va parlar diumenge passat en nom de Catalunya".

Els socialistes asseguren que s'afegeixen a l’esperit de l’editorial i que continuaran "treballant per la defensa aferrissada d’allò que va ser referendat pels ciutadans i ciutadanes de Catalunya, i aprovat pel Parlament català i les Corts Generals". I conclouen demanant al PP la retirada "del recurs contra el nostre Estatut" i denunciant "la intolerable pressió que suposa el seu bloqueig de la renovació del Tribunal Constitucional des de fa dos anys".

També han fet pública ja la seva posició ICV i ERC, amb declaracions de Joan Herrera i Joan Puigcercós en entrevistes a RAC1.

Herrera demana que ara reaccionin els partits
Per Herrera, secretari general i cap de llista d'ICV per a les eleccions de l'any que ve, l'editorial és "excel·lent", i considera que "s'ha de felicitar els diaris catalans" per aquesta iniciativa.

"Jo avui sóc a Madrid, i al Congrés es respira que Catalunya va de debò, i que a Madrid han de respondre dacord amb el que ens hi juguem. Ara hem de dir a Zapatero i al TC que només esperem una sentència favorable a l'Estatut", ha anunciat Herrera. ICV "subscriu l'editorial, perquè els diaris catalans han expressat unitat i fermesa". "I ara ho hem de fer els partits", ha avançat el líder ecosocialista.

Puigcercós diu que cal anar més enllà
També el president d'ERC s'ha posicionat a favor de l'editorial, sobretot perquè "fins ara hi havia la sensació que la defensa del país de les agressions del PP i, per  omissió, del PSOE, era només cosa dels partits".

Tanmateix, Puigcercós ha advertit que subscriu el text "amb matisos". "ERC va votar que no a l'Estatut, però cal dir que ja n'hi ha prou, que el poble català va decidir que aquell era el text", explica com a argument favorable a l'editorial. Tanmateix, el republicà està conveçut que "l'Estat espanyol no es quedarà plegat de braços digui el que digui la sentència" i que ja ha deixat clar que "la via autonomista s'ha esgotat". Per Puigcercós, per tant, "cal anar més enllà", començant perquè "la gent vagi a votar a les consultes [d'independència] del dia 13 de desembre als pobles que n'han organitzat".

El líder d'ERC ha admès que l'escrit publicat avui és un "avís als partits, un pas endavant", i ara cal "també que la societat catalana i les institucions facin el mateix", i que preparin "una resposta conjunta, clara i diàfana, per dir que la legalitat que marquin des de Madrid serà legal però no pararà la democràcia".

Camacho diu que cal un "Estatut plenament constitucional"
El partit que s'ha desmarcat de l'editorial ha estat, com era previsible, el PP. La presidenta del partit a Catalunya, Alícia Sánchez Camacho, també en una entrevista a RAC1, ha cridat l'atenció sobre el fet que "només es critica el recurs del PP, i caldria recordar que també en va presentar un el Defensor del Poble i governs autonoms del PSOE".

Dit això, Camacho ha assegurat que respecta aquesta "resposta unitària", però que "tothom té dret a discrepar". "Jo crec que la dignitat catalana és en un Estatut plenament constitucional". I ha reivindicat la "normalitat democràtica" de presentar recursos al TC. "El govern català també presenta recursos al TC contra les lleis que considera que s'han de recórrer", ha al·legat.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA
BESCANÓ

La CUP defensa que la central hidroelèctrica de Vilanna passi a ser pública

BESCANÓ
guerra a europa

Almenys vuit morts en un atac massiu rus de míssils i drons contra Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Un ministre israelià insinua que l’atac a l’Iran ha estat “dèbil”

barcelona
política

Puigdemont no donarà suport als comptes espanyols si Sánchez no compleix amb Catalunya

barcelona
Política

El Parlament dona suport als encausats de Tsunami

barcelona
orient mitjà

L’Iran minimitza l’atac a Esfahan i no dona senyals de resposta

barcelona
Política

ERC formalitza la proposta d’un cara a cara entre Aragonès i Puigdemont

barcelona