Política

Carretero deixa ERC i registra Reagrupament

El líder de RCat abandona Esquerra després que la direcció li obri un expedient i el suspengui de militància

Fa poc més d’una setmana que Joan Carretero va proposar en un article a l’AVUI la creació d’una candidatura transversal independentista de cara a les eleccions del 2010. Després d’un cert debat a la direcció d’Esquerra, el partit el va suspendre ahir de militància i li va obrir un expedient que podria haver acabat amb l’expulsió. No va caldre arribar a aquest extrem, ja que mentre el secretari general, Joan Ridao, comunicava a la premsa la decisió de l’executiva, el líder de RCat anunciava a la pàgina web del seu moviment que es donava de baixa del partit, tal com va apuntar que passaria aquest diari.

La reacció de la direcció, que volia tancar el debat com més aviat millor per arribar a les eleccions europees amb una certa calma interna, ha precipitat els tempos i ahir a última hora molts militants afins a Carretero ja havien decidit marxar també d’ERC. El partit no té registrades gaires baixes, entre altres coses perquè la majoria dels que segueixin Carretero optaran per la via bancària, és a dir, per deixar de pagar. De fet, RCat va fer desaparèixer el logo del partit de la seva web a mitja tarda i a partir d’avui els simpatitzants que ho vulguin ja es poden registrar a Reagrupament, la marca que l’exconseller de Governació i els seus han registrat. De moment, el registre s’ha fet com a organització cultural, però s’interpreta com un pas més en el camí cap a la creació d’un nou partit que tingui com a eix central la declaració unilateral de la independència. La militància a Reagrupament permetrà, entre altres coses, disposar de carnet.

El president d’ERC, Joan Puigcercós, i el secretari general van plantejar en una permanent extraordinària divendres passat la conveniència de fer un gest d’autoritat cap a Carretero i ahir mateix es va acordar obrir-li un expedient amb l’únic vot en contra d’Albert Pereira, el president regional del Camp de Tarragona, membre de Reagrupament, que avui continua militant a ERC. En la roda de premsa posterior, Ridao va justificar la decisió per la voluntat de l’exconseller de “propugnar una candidatura de forma discordant amb l’estratègia marcada per l’últim congrés”. També per la informació que acompanyava l’article de Carretero en aquest diari, que apuntava que el líder de RCat podria abandonar el partit per intentar liderar aquesta candidatura, i pel fet d’haver rebutjat donar explicacions a la cúpula. Ridao va apostar per mantenir l’ordre intern i va reivindicar tres fets que ha protagonitzat el partit que al seu parer van en aquesta línia: la renúncia de Carod-Rovira a repetir com a cap de llista –aplanant així el camí a Jaon Puigcercós–, l’aposta estratègica per consolidar ERC com “l’esquerra no subsidiària” i l’anunci d’alguns militants que abandonaven l’organització per desacord amb la direcció, en al·lusió a Jaume Renyer, que ha explicitat el seu suport a Carretero. L’altre sector crític, Esquerra Independentista, va rebutjar deixar ERC i aposta per canvis en l’estratègia “des de dins”.

Consumada la ruptura amb Esquerra, i ahir mateix, els cants de sirena des de CiU es van posar en marxa. Si Carretero acaba concretant la creació d’un nou partit, intentarà també fer forat en el sector més sobiranista de CDC; d’aquí que des d’aquesta formació es pretengui acostar Carretero cap a la Casa Gran, ja sigui convidant-lo a participar en unes jornades o obrint-li les portes de bat a bat, com va fer el president de CiU.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Regne Unit

Cinc acusats per atacs contra negocis vinculats amb Ucraïna

Barcelona

Vergés reivindica un Govern que gestioni el territori atenent a la seva diversitat

ripoll
Àsia-Pacífic

La Xina i els EUA es retreuen el respectiu suport a Rússia i Taiwan

Barcelona
estat francès

Universitaris francesos se sumen a les protestes propalestines

barcelona
guerra a europa

Els aliats anuncien l’enviament a Ucraïna de míssils i artilleria

barcelona
escòcia

La crisi al govern escocès deixa en l'aire el futur del primer ministre

barcelona
Carib

Pren possessió el Consell Presidencial de Transició d'Haití

Barcelona
guerra a gaza

Israel es prepara per envair Rafah

barcelona
Portugal

L'auge de la ultradreta marca el 50 aniversari de la Revolució dels Clavells

Barcelona