Política

Zapatero afrontarà la renovació del TC en una reunió amb Rajoy

Els dos dirigents polítics es reuniran al desembre enmig de les crítiques per la interinitat d’una part dels membres del tribunal

En les reunions a la Moncloa entre José Luis Rodríguez Zapatero i Mariano Rajoy acostumen a plantejar-se una successió de qüestions que periòdicament es posen sobre la taula i però que mai no arriben enlloc. El juliol del 2008 semblava que els dos dirigents havien posat fil a l’agulla per a la renovació de quatre dels dotze membres del Tribunal Constitucional que havien complert mandat el desembre del 2007. Un any més tard, els quatre magistrats continuen discutint el futur de l’Estatut dividits i encallats mentre Zapatero i Rajoy “és possible” que tornin a discutir la situació en la reunió que mantindran previsiblement al desembre.

Així ho apuntava ahir la vicepresidenta primera del govern espanyol, María Teresa Fernández de la Vega, en la roda de premsa posterior al consell de ministres durant la qual va fer una nova crida a la calma als polítics i a la societat civil catalana en aquesta ocasió arran de l’editorial conjunt de 12 diaris.

Sense sentència
Respecte d’aquesta darrera iniciativa, De la Vega va optar per endurir la posició més tova que en un primer moment havia tingut Rodríguez Zapatero i reclamar que s’aparqui d’una vegada “l’alarmisme” que s’està generant al voltant d’una sentència que, segons recordava, encara no es coneix però que des del seu punt de vista serà “raonada i raonable”.

L’actitud de l’executiu espanyol davant l’enrenou que han produït les filtracions que surten del TC avisant d’una resolució demolidora contra els interessos catalans continua sent la de fer-se l’orni com si ara la situació no els afectés per res, tot deixant constància, a més, que el PSOE ja va fer el que havia de fer al seu moment: tramitar, negociar i aprovar l’Estatut, mentre que el govern central el que fa ara és “desenvolupar-lo amb tota normalitat”, concloïa De la Vega.

D’aquí que davant el neguit generat a Catalunya la Moncloa procuri mirar cap a una altra banda, concretament cap al partit de Mariano Rajoy per haver presentat el recurs, a banda que ahir s’insistia en acusar-lo de manca de “voluntat política” de cara a pactar el canvi dels membres del TC que es troben en situació d’interinitat.

No tocar la llei del TC
En el que sí que estan d’acord PSOE i PP és que no hi haurà més modificacions a la llei que regula el funcionament del TC i menys en la línia plantejada per ERC de forçar les renovacions quan toqui, fer-lo menys polititzat i limitar el temps d’emissió de sentències.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
guerra a gaza

Netanyahu assegurà que envairà Rafah amb acord de treva o sense

barcelona
RIPOLL

Badia (Comuns): “L’extrema dreta no té cabuda ni en català ni en castellà”

RIPOLL
política

Aragonès veu “estrafolària” la proposta de Junts per revertir el dèficit fiscal

barcelona
economia

La inflació a la zona euro es manté en el 2,4%

barcelona
política

Serrat, Coixet, Gervasio Deferr o Jorge Javier Vázquez donen suport a Illa

barcelona
política

La CUP, oberta a entendre’s amb ERC, Junts i comuns

barcelona
estat espanyol

Sánchez es torna a investir

Madrid
TEMA DE CAMPANYA

Fer rajar aigua quan no n’hi ha

Girona
Brasil

Bolsonaro s’enreda en la justícia

Buenos Aires