Política

Explorant la desafecció

Els electorats de dretes i els d'esquerres valoren de manera diferent els polítics corruptes, segons alguns experts

Reclamen un esforç per dignificar la política

Proposen fiscalitzar més els partits

Diversos experts en ciència política i comportament electoral analitzen els perquès de l'abstenció a Catalunya i la responsabilitat de polítics, mitjans de comunicació i ciutadania per revertir la situació.

Francesc Pallarés

Catedràtic de ciència política
de la Universitat Pompeu Fabra

No hi ha solucions miraculoses per combatre l'abstenció, per Pallarés, que reparteix culpes a parts iguals entre polítics, mitjans i ciutadania. “Hi ha mals polítics, mals mitjans i mals ciutadans”. Segons aquest catedràtic de ciència política, “un no sap mai què parlen els polítics sinó el que diuen els mitjans que parlen els polítics. Hi ha polítics a qui ja els agrada fer la política de contradeclaracions, si és que se'n pot dir així. I passa com amb la informació del cor, hi ha públics a qui aquest tipus d'informacions els agrada”. Pallarés també denuncia que sovint el més important és destruir l'altre, més que construir una alternativa pròpia. En aquest sentit, reclama un esforç a partits i mitjans per “dignificar” la política.

Josep Maria Reniu

Professor del departament de dret constitucional i ciència política de la UB

Reniu fa una distinció entre l'abstenció tècnica (els malalts, els no assabentats de la crida a les urnes) i l'abstenció activa, que seria tota la resta. Només un “calidoscopi” de motius podria explicar-la. Però aquest expert en els processos electorals en remarca tres. Un de determinant és la importància que cada individu dóna a aquelles eleccions concretes, en funció de si són espanyoles, catalanes, municipals o europees. També troba clau la percepció del ciutadà sobre la importància que té el seu vot per contribuir, per exemple, a un canvi polític. I finalment, el pes de la desafecció. Reniu ha encunyat el terme tantsemenfotisme per als descontents amb les respostes de la política a la crisi o a l'encaix de Catalunya i Espanya, sobretot després de la sentència del Tribunal Constitucional contra l'Estatut. Per posar-hi fre, proposa millorar els “mecanismes de rendició de comptes” dels partits. És a dir, que la classe política s'obri a millorar la seva pròpia fiscalització. “El problema és que el vot és el mecanisme que delega i controla”, apunta.

Reniu no considera que la proliferació de noves formacions capgiri la tendència, perquè més que regenerar la democràcia busquen “treure rèdit immediat”. En canvi, defensa que les noves tecnologies poden tenir un paper important a l'hora de traçar noves vies de participació ciutadana en la política.

Clara Riba

Doctora en ciències polítiques i de l'administració, professora a la UPF

Experta en vot dual i abstenció diferencial, Clara Riba també conclou que bona part de l'abstenció prové de la desafecció. “La gent està cansada, no confia en els polítics i se sent allunyada, però aquests s'abstenen en totes les eleccions”. Riba carrega contra polítics i mitjans, “que destaquen els punts més conflictius, les reflexions menys matisades i les frases més barroeres”. Pel que fa a la corrupció, distingeix entre electorats. Si és bàsicament de dretes, “la gent pensa que el polític és més llest perquè ha sabut fer negoci”. En canvi, quan és d'esquerres, “l'efecte de la corrupció no és el mateix i l'electorat se sent decebut”.

Eva Anduiza

Professora titular del departament de ciència política i dret públic de la UAB

“Probablement altres valoracions importen més que la corrupció a l'hora de votar”, sosté Eva Anduiza. A més, hi afegeix un altre element: si la corrupció afecta un partit que és al govern o no. D'altra banda, Anduiza interpreta que la manifestació del 10-J de reacció a la sentència contra l'Estatut no necessàriament es traduirà en una participació més elevada a les urnes, ja que la marxa “diu que la gent està disposada a participar, però hi ha altres formes fer-ho”. Així, apunta que el consum amb criteris polítics, cívics i mediambientals també demostra que hi ha interès. “Que la gent sigui més crítica amb la política no és necessàriament dolent”, sentencia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
RIPOLL

El ple aprova una moció perquè no es faci campanya per la Festa Major

RIPOLL
GIRONA

ERC reivindica un “finançament singular” per millorar el transport públic

GIRONA
estats units

Multen Trump per no acatar l’ordre de silenci durant el seu judici penal

barcelona
política

Expedient de la JEC al conseller Balcells

barcelona
estat espanyol

L'executiu no aprova cap mesura de regeneració democràtica

barcelona
PALAMÓS

El PSC proposa una revisió integral del sistema de salut

PALAMÓS
estat espanyol

El carregador de tipus C serà obligatori a partir de gener de 2025

barcelona
política

Vergés (Junts) proposa un pla de xoc per fer front els reptes de la pagesia

girona
memòria

La Junta electoral prohibeix una concentració davant la Prefectura

barcelona