Política

rasclet

Com el decret de Nova Planta

El 1985 Salvador Espriu deia que una de les estructures més importants del país és la que s'aixeca damunt del pilar lingüístic. “Tinc una concepció lingüística de Catalunya. Per mi –deia— Catalunya són tots aquells països que parlen català”. Espriu ho tenia clar i els que treballen per evitar-ho, també. Ara que el TSJC ha fet una passa més a favor del castellà –el considera discriminat– i, per tant, contra el català convé recordar que a Catalunya es pot viure sense saber català; però no sense saber castellà. I això ho saben aquells il·luminats que es creuen cridats a fer de quixots que lluiten contra gegants imaginaris en forma de molins i que ells identifiquen amb el català.

Personatges com Sánchez-Camacho o Fernández-Díaz, que després d'aplaudir que el PP portés l'Estatut al TC sembla que gaudeixen de la sentència. Pur autoodi. O aquell polític que ens entén tant, ZP, i la seva ministra de Defensa, Carme Chacón, que en sortir el veredicte de l'Estatut estaven cofois perquè se n'havia salvat el 90%. Quina barra! Només amb aquest 10% es poden carregar el pilar lingüístic. El mal ve de la sentència del TC articulada per magistrats afins a PSOE i PP, que permet la persecució del català. Com el Decret de Nova Planta, però de bon rotllo.

És evident que quan la maquinària de la justícia es posa en marxa només es pot aturar amb política. Però Montilla no tenia pla B; els 25 del PSC a Madrid no tenien esma de collar ZP; i al PP i C's ja els anava be. El lingüista Joan Solà, mort ahir, demanava mantenir la “dignitat” i defensar una llengua forta i sobirana. És trist dir-ho, però crec que no sabem com es fa això.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
estats units

Multen Trump per no acatar l’‘ordre mordassa’ durant el seu judici penal

barcelona
política

Expedient de la JEC al conseller Balcells

barcelona
estat espanyol

L'executiu no aprova cap mesura de regeneració democràtica

barcelona
PALAMÓS

El PSC proposa una revisió integral del sistema de salut

PALAMÓS
estat espanyol

El carregador de tipus C serà obligatori a partir de gener de 2025

barcelona
política

Vergés (Junts) proposa un pla de xoc per fer front els reptes de la pagesia

girona
memòria

La Junta electoral prohibeix una concentració davant la Prefectura

barcelona
guerra a gaza

Netanyahu assegura que envairà Rafah amb acord de treva o sense

barcelona
RIPOLL

Badia (Comuns): “L’extrema dreta no té cabuda ni en català ni en castellà”

RIPOLL