Política

anàlisi

La llengua de la visita de Benet XVI

Els pròxims dies i fins diumenge destacarà en tots els àmbits catalans la figura del papa de Roma. L'Església ha cobert tots els fronts de la visita. Els capellans tenen cura que no falli res i les improvisacions són mínimes perquè Benet XVI pugui emportar-se una bona impressió de la Catalunya creient. Jesuïtes, monjos de Montserrat, dominics... i tots els ordes clericals establerts a Catalunya seran presents a l'acte en què el pontífex consagrarà el temple de la Sagrada Família.

És una visita que fa més d'un any que s'està preparant, en què en més o menys intensitat hi participa tothom, des del govern central fins al govern català, i segur que l'Església hi farà un bon paper.

L'Església vol quedar bé i, coneixedor del problema català, el Vaticà ha tingut el gest de donar a la llengua catalana una presència significada en la missa que se celebrarà a la Sagrada Família. Una presència de la llengua catalana que serà compartida amb el castellà i el llatí. Es parlarà “una mica” en català. Sense que el català sigui la llengua oficial. Un gest tot fent una mena de concessió idiomàtica que no cal en aquestes altures. Sense voler establir cap similitud, a final dels anys cinquanta Franco feia petites concessions a la llengua catalana: “Dentro de poco dejaré que habléis el catalán dentro de vuestras casas”... deia el dictador.

El català hauria de ser l'únic idioma de la visita. Que el papa de Roma parli com vulgui. Els seus sempre l'entenen. Quina aportació més positiva davant del món, que seguirà la visita per televisió, que veiessin que aquí és parla català i es respecta tothom.

Ara a l'ús de la llengua catalana no li calen només petits gestos. Li calen fets contundents, i seria una bona oportunitat que en aquest país bilingüe, davant d'aquest esdeveniment, la preferència fos per el català.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.