Política

Com donar sentit al vot en blanc

La formació Escons en Blanc es presenta a les eleccions al Parlament amb la voluntat de deixar clar el seu enuig amb la classe política

Pretenen reivindicar que el sufragi de protesta sigui computable

El partit volcontribuir amb el seu missatge a la regeneració de la política catalana

En les dues últimes eleccions al Parlament, els ciutadans que es van entretenir a fer un cop d'ull a les butlletes disponibles van poder observar que el partit Escons Insubmisos podia ser l'elegit si ells ho desitjaven. A les properes eleccions canvien de nom, però no de missatge. Escons en Blanc es presenta al 28-N, i fa coalició amb el partit d'àmbit estatal Ciudadanos en Blanco, per deixar clar que el vot en blanc també existeix i que ells volen capitalitzar-lo.

Descontents amb la classe política, cansats de debats estèrils que segons ells allunyen la gent de la política, promeses incomplertes, campanyes electorals buides de contingut i plenes de desqualificacions, i gestió pèssima del diner públic. Aquestes són algunes de les queixes que han portat aquest grup de ciutadans a reivindicar, per tercera vegada consecutiva en les eleccions al Parlament, que el vot en blanc és la millor medecina per a tots aquells que pateixen el mal de la desafecció política.

Per explicar el seu projecte i connectar amb el ciutadà, alguns membres d'aquesta coalició desembarquen a la plaça del Diamant, a la vila de Gràcia. Oriol Hernández, secretari i director de campanya d'Escons en Blanc, argumenta els motius que porten el seu partit a voler centrar-se en els dipositaris del vot en blanc. “Votar en blanc no és un mètode real de protesta, és ajudar a mantenir la situació actual”. Per aquest motiu insisteix que es presenten per aglutinar uns vots en blanc que ara mateix tenen molt poca utilitat. “Nosaltres volem que es parli del vot en blanc durant tota la legislatura, ja que ara no és així”.

Quan es comença a fer fosc a Gràcia, el taulell informatiu d'Escons en Blanc continua rebent curiosos que s'hi acosten. Els voluntaris de l'organització esmercen esforços a explicar el seu projecte. Un ciutadà que els escolta amb atenció és Jordi Soler, un gestor cultural de 33 anys. “Em sembla bé el projecte: és una manera d'aprofitar la legalitat per demostrar que des de dins del sistema també s'hi pot anar en contra”.

Totes aquestes reivindicacions que expliquen als vianants amb ganes d'escoltar-los es concentren en un objectiu clar i definit. I no és sinó que la llei electoral tingui en compte el vot en blanc, un vot que en l'enquesta del CEO rebia un 7,2% de suport, com a papereta computable. És a dir, defensen que aquests vots s'agrupin com si formessin part d'una candidatura més i que se'ls assignin els escons corresponents. I com es pot aconseguir enviar aquest missatge trencador de manera clara i contundent? S'ha de “deixar buit l'escó”, diu categòricament Sebastià Llorach, president d'Escons en Blanc. És el compromís que contreuen amb el ciutadà, la manera que consideren més adient per enviar el seu missatge reivindicatiu. És una protesta cívica que deixa clar que el que volen és recollir el descontentament de la gent i no dedicar-se a fer política. I qui en dubti, que es miri el seu logotip: una cadira buida.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Consens pels reptes i no en les receptes

Girona
Àngel González
President de la Coordinadora de Memòria Democràtica del País Valencià

“La llei que impulsen el PP i Vox no és de concòrdia, sinó de discòrdia”

BANYOLES

Desmemòria ultra

Banyoles

Jornada (a) reflexió

Banyoles
Ricard Chulià
Periodista i autor del llibre “País Valencià. Eixida d’emergència”

“La Comunitat Valenciana no és viable, però el País Valencià sí”

Banyoles
La crònica

Ressaca final republicana

La monarquia

El referèndum de Franco

Els gegants de Gustavo Petro

Bogotà
GUERRA A GAZA

Els EUA admeten que Israel pot haver vulnerat el dret internacional humanitari

Barcelona