Política

El PSC cau deu punts a Sabadell i Terrassa, i CiU n'hi guanya set

Esquerra passa de tercera força a cinquena en les dues cocapitals

El PP esdevé el tercer més votat en els dos municipis, ICV-EUiA manté el quart lloc i C's creix un punt

El resultat electoral de diumenge per al PSC a Sabadell (21%) i Terrassa (20,14%) deu haver estat el més advers en unes autonòmiques des del 1980. Aleshores van aconseguir un 21,8 i un 23,65%, respectivament, en una contesa on mesuraven forces amb un PSUC que va ser el més votat a Sabadell i segona força a Terrassa. Va ser abans que els socialistes arrabassessin als comunistes l'hegemonia del vot d'esquerres. Ara, per contra, el vot perdut no s'ha transvasat cap a l'esquerra; ha acabat sobretot a CiU, però també al PP, a C's, i algun fins i tot deu haver anat a parar a PxC.

CiU, a més de mobilitzar el seu electorat –al districte primer de Sabadell van assolir un 49,4%, i al de Terrassa, el 48,7%– ha captat sufragis d'electors socialistes descontents i d'antics votants d'ERC contraris al tripartit. A Sabadell, la federació nacionalista va obtenir 32.870 vots i un percentatge de suport global del 36,9% –14.000 sufragis més que el PSC–, i va conquerir cinc dels set districtes –el sisè, al sud, per només un vot–. Els socialistes van mantenir l'hegemonia al tercer –barris del nord– i al setè –el Poble Nou i Torre-romeu–, on destaca la irrupció de PxC amb un 5,28% dels sufragis.

A la cocapital egarenca, la situació de la jornada va ser força similar. CiU va assolir, fins i tot, un percentatge lleugerament superior (37,3%) i el PSC es va quedar en el 20,14% (el 2006 havia arribat al 30,88%). La federació va esdevenir primera força en cinc dels sis districtes –a excepció del segon–, mentre que el PP es va consolidar com a tercera força al municipi, en detriment d'Esquerra. Igual que a Sabadell, els republicans passen del tercer lloc al cinquè, mentre que ICV-EUiA, tot i haver perdut un parell de punts en les dues ciutats, va resistir com a quarta força. Malgrat la millora dels populars, el percentatge assolit es va quedar en els dos municipis per sota del 12,33% català.

Ciutadans va veure créixer el seu suport una mica per sobre del punt percentual. I l'independentisme i els crítics amb Esquerra van apostar majoritàriament per SI (3% a Sabadell i 2,69% a Terrassa). Reagrupament va fregar el miler de vots a cada cocapital (1,1%) i PxC (3,3% a Terrassa) és encara lluny del 5% que li atorgaria un regidor al ple.

LA XIFRA

32.878
vots
va obtenir CiU a Sabadell, que va tornar a ser la segona ciutat catalana que més vots li va concedir.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Dolors Feliu i Torrent
Presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana

“El resultat de la consulta és un «no de moment» a la llista cívica”

BANYOLES

El dilema de l’ANC

Banyoles

Un anunci inesperat i una decisió incerta

Banyoles

Força, empatia, lideratge, defensa...

Barcelona
CRÒNICA

Les primeres hòsties de la Laia Estrada

política

El PSC s’enlaira i l’independentisme suma en el CEO

barcelona
anàlisi

Reflexió de Sánchez i vot compromès

Historiador
anàlisi

L’heroi de tragèdia ens escriu una carta

Professora emèrita de la Universitat Autònoma de Barcelona
Carlos Carrizosa
Candidat de Ciutadans

“Puigdemont ens ha tractat com ciutadans de segona”

Barcelona