Política

Andreu Mas-Colell

Conseller d'Economia i Universitats

La mirada del futur

Acumula llargs vincles amb la recerca i amb l'economia del coneixement

Té visió de futur i bon ull per als col·laboradors

Som en una carretera en algun lloc indeterminat dels Estats Units, probablement no gaire lluny d'alguna universitat d'excel·lència reconeguda. Pilota l'automòbil un investigador català que, mentre condueix, va rumiant algoritmes per resoldre algun teorema arcà. Tot d'una, el vehicle es veu involucrat en un accident. No passa res de greu, però hi ha caos, confusió i probablement macadures. Enmig de tot plegat se sent una exclamació, un “eureka” enmig del desori: l'acadèmic ha trobat la solució que buscava.

L'anècdota, tot i que novel·lada, és real, de fa uns anys, i el protagonista era Andreu Mas-Colell, catedràtic de la Pompeu Fabra, fins fa poc secretari general del Consell Europeu d'Investigació i a partir d'ara nou conseller d'Economia. La situació, diuen els qui el coneixen, el defineix: un científic pencaire i apassionat, racionalista fins a la medul·la, impregnat, segons expliquen, d'atributs tan valuosos com la visió de futur cap al canvi real, l'ull clínic en la tria de col·laboradors i el que per a alguns és gairebé un defecte: és massa conciliador.

Mas-Colell es mesura, doncs, en les estratègies a llarg termini, i probablement és aquesta òptica panoràmica i visionària la que ha impulsat Artur Mas a triar aquest independent per a una de les carteres de més relleu del futur govern, en substitució d'un altre pes pesant, també de provinença acadèmica, Antoni Castells.

El currículum de Mas-Colell l'avala amb escreix. A més del reconeixement internacional de què ha gaudit, de les moltes iniciatives seves recents, se'n poden esmentar dues de ben rellevants. Una: el nou conseller va ser l'home clau en el naixement d'un ens que ha fet un gir copernicà al nivell català en matèria de recerca, la Institució Catalana de Recerca i Estudis Avançats (Icrea), de la qual va ser factòtum. Dues: el nou titular d'Economia també va ser impulsor actiu del Barcelona Graduate School of Economics, una institució privada pionera a Europa que, en paraules del mateix Mas-Colell, no és cap escola de negocis pròpiament, sinó “un centre d'alts estudis econòmics enfocat des de les ciències socials”.

Mas-Colell, que té passió per la cultura i l'art i de qui expliquen que quan era a Harvard estava més assabentat de la política catalana que molts residents al Principat, ja acumula experiència política, ja que va ser conseller d'Universitats, Investigació i Societat de la Informació entre el 2000 i el 2003, en l'últim
executiu presidit per Jordi Pujol. Un repte nou per a un veterà.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
àfrica

Històric acord per a un govern d’unitat nacional a Sud-àfrica

barcelona
hongria

Alliberen l’activista antifeixista Ilaria Saris elegida eurodiputada

barcelona
Estats units

Un submarí dels EUA navega per Cuba coincidint amb la visita de la flotilla russa

barcelona
estat francès

El Front Popular promet apujar els salaris i gravar les grans fortunes

barcelona
cimera a itàlia

Meloni aconsegueix eliminar el dret a l’avortament del text final del G7

barcelona
Finlàndia

Un ultradretà apunyala un nen de dotze anys amb orígens estrangers

Barcelona
Política

ERC acomoda el congrés de Barcelona a la ronda de consultes al Parlament

Barcelona
Pròxim Orient

Hezbol·là dispara desenes de coets al i drons contra el nord d’Israel

Barcelona
guerra a europa

Putin promet un alto el foc si Ucraïna es retira dels territoris annexionats i renuncia a l’OTAN

barcelona