Política

El govern lleva l'àncora

Els onze consellers prendran possessió del càrrec aquest matí i es reuniran per primer cop per nomenar els secretaris generals de cada departament

Presidència assumirà totes les competències d'exteriors, esports i comunicació

Homs exercirà probablement
de portaveu del govern

El vaixell que Artur Mas vol conduir amb “cap fred, cor calent, puny ferm i peus a terra” comença avui a navegar. Els onze consellers del nou executiu de CiU prenen aquest matí possessió del càrrec, i just després es reuniran en el primer consell de govern, que es destinarà fonamentalment a la designació d'alts càrrecs, com ja va avançar aquest diari. A la tarda, escenificaran el relleu amb el seus antecessors a la Generalitat. Divendres, el govern es podria tornar a reunir per fer més nomenaments i prendre decisions administratives pendents. Una d'aquestes podria ser la pròrroga del pressupost del 2010.

Abans, però, els nous consellers, amb el secretari, Germà Gordó, s'asseuran aquest migdia per primer cop a la taula rodona del saló Tàpies, on es fan habitualment les reunions de l'executiu. Es nomenaran els números dos de cada departament, començant pel de Presidència. Francesc Homs, mà dreta de Mas, serà el seu secretari general i probablement assumirà les funcions de portaveu del govern. A excepció del d'Homs, s'espera que la resta de noms tinguin un perfil més tècnic que polític, a diferència del que pot passar amb els secretaris sectorials. El secretari general d'Interior, per exemple, serà Xavier Gibert, ara director de relacions laborals i institucionals de la Unió Catalana d'Hospitals, que ja havia treballat amb el conseller Felip Puig quan aquest dirigia la cartera de Medi Ambient entre el 1999 i el 2001. El consell executiu també podria començar a detallar els noms de directors generals.

Exteriors, a Presidència

La marató de traspassos s'allargarà des de les quatre de la tarda i fins a dos quarts de nou del vespre. I, aquest cop, a diferència del que va passar, per exemple, el 2003, tots els representants del tripartit esperaran els seus successors per rebre'ls al departament. Mas ha variat pràcticament –menys dos– la denominació, però sobretot les competències incloses en els departaments. Presidència assumirà ara exteriors, tant pel que fa a les relacions amb internacionals i les delegacions com pel que fa a cooperació. També dependran d'aquest departament les àrees de comunicació i esports.

El traspàs de carteres entre els consellers sortints i entrants serà esglaonat. Començarà la vicepresidenta del govern, Joana Ortega, que s'encarregarà de prendre el relleu a Josep-Lluís Carod-Rovira. Malgrat que CiU havia mostrat algunes reticències a aquesta figura quan es va crear, el 2006, per al dirigent republicà, Mas ha optat finalment per materialitzar en aquest càrrec les responsabilitats que assumirà avui Ortega, la dona forta d'Unió en l'executiu. I és que la també dirigent socialcristiana dirigirà les competències que tenia assignades Jordi Ausàs a Governació, la interlocució amb Madrid, que depenia de Joan Saura –les anomenades Relacions Institucionals– i part de les de la Vicepresidència. Ortega exercirà de presidenta en funcions quan Mas no hi sigui. El líder d'UDC, Josep Antoni Duran i Lleida, es va felicitar ahir del “fet històric” que comporta que sigui una dona qui assumeixi el càrrec. També va subratllar la col·laboració estreta que ha mantingut amb Mas en la confecció del govern i en l'elecció dels consellers independents. El pes d'Ortega en l'executiu no deixa de ser una prova de la bona sintonia que ha regnat entre els líders de CDC i d'UDC en els últims temps.

El canvi en la distribució de les competències provocarà situacions curioses, com el fet que nous consellers com ara Lluís Recoder, responsable de Territori i Sostenibilitat, s'hagin de fer més d'una fotografia, en aquest cas amb els titulars sortints de Política Territorial i Obres Públiques, Joaquim Nadal, i Medi Ambient, Francesc Baltasar. Precisament Recoder va renunciar ahir a l'alcaldia de Sant Cugat per prendre avui possessió del nou càrrec de conseller.

Primers nomenaments

El Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) ja publicava ahir els primers nomenaments rubricats amb la signatura del 129è president de la Generalitat. Es tracta d'Anna Arbalat, com a cap de secretaria del president, i Víctor Cullell, com a assessor de Mas en matèria de polítiques institucionals, entre d'altres. Mas també va firmar el decret de nomenament dels consellers que sortirà avui al DOGC, evitant així que el seu executiu es gravés sobre paper oficial el dia dels Sants Innocents.

Després de la presa de possessió, dilluns, el president va iniciar ahir la seva tasca al despatx de la Generalitat. I ja a la tarda, va participar en el primer acte oficial, assistint al partit de futbol entre Catalunya i Hondures a l'Estadi Olímpic Lluís Companys. I aquí les seves declaracions van ser per donar suport a les seleccions catalanes. “És una bandera que s'ha de seguir aixecant, és un camí que s'ha de seguir fent, sabent les dificultats que tenim davant nostre”, va indicar Mas.

Crítiques de la resta

L'oposició va mantenir les crítiques al govern de Mas, posant en dubte que sigui el “dels millors”, com aquest va prometre en campanya. I no només això; hi detecten “aire de retorn” als executius de Jordi Pujol. Així ho va criticar el president del grup parlamentari del PSC, que va coincidir amb el parer del PP, Ciutadans i Solidaritat. Joaquim Nadal va assenyalar que el de Mas és el govern “que ha pogut fer” més que no pas el que “hauria volgut fer”, per la negativa d'alguns independents.

LA DATA

28.12.10
Es publiquen al DOGC els
primers nomenaments amb la rúbrica del president de la Generalitat, Artur Mas.

LA XIFRA

12
són els departaments del
govern, comptant el de la Presidència. El tripartit en tenia un total de quinze.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Pròxim

Israel anuncia “una nova fase” de la guerra, amb el focus posat al nord

Barcelona

Aproven la quarta edició dels pressupostos participatius amb cent mil euros

VILAFANT

Illa farà una gira per l’Estat per bastir “ponts” amb la resta d’autonomies

barcelona
Política

Junts recupera l’alcaldia de Santa Eugènia de Berga amb una moció de censura contra ERC

Santa Eugènia de Berga
Guerra a Europa

Ucraïna destrueix un gran arsenal rus amb un atac de drons

Barcelona
Pròxim Orient

Almenys catorze morts en una segona onada d’explosions d’aparells sense fils al Líban

Barcelona
unió europea

Els Països Baixos demanen deixar de complir el pacte migratori de la UE

barcelona
estat espanyol

El PSOE amplia l’avantatge sobre el PP en el primer CIS després de la investidura d’Illa

barcelona
Política

El govern regularà els usos dels habitatges per prioritzar l’accés “a un preu raonable”

barcelona