Política

La contra

La ruta del Pujol infant

Estrenen una passejada turística per Premià de Dalt que evoca els records i les vivències de l'expresident de la Generalitat de Catalunya

L'expresident Pujol va néixer i ha viscut bona part de la seva vida a Barcelona. Tot i això, els seus lligams familiars estan molt vinculats a Premià de Mar, d'on era el seu pare, Florenci, i Premià de Dalt, on va néixer la seva mare, Maria Soley, i on va passar quatre anys de la seva infantesa, durant la Guerra Civil. En aquest municipi del Maresme va conèixer, quan només era un nen, l'enfrontament entre conservadors i republicans i va començar a configurar el seu projecte de país. Ara, les empreses Enjoy Maresme i Tanit Didàctica i Difusions Culturals han convertit aquests records de l'expresident en una paquet turístic de dues hores i mitja que recorre els punts clau de la presència dels Pujol i Soley a Premià de Dalt. Ahir, el protagonista va encarregar-se d'inaugurar-la.

La visita guiada comença al santuari de la Cisa, on els seus pares es van conèixer a missa de dotze quan eren molt joves, i continua per l'ajuntament, on el seu avi va fer d'alcalde en representació de la Lliga poc abans de l'esclat de la guerra. La tensió entre esquerres i dretes era l'ambient predominant en aquelles èpoques i, potser per això, un dels aspectes que Pujol recorda amb més intensitat és la rivalitat simbolitzada pels dos cafès: el de la societat Sant Jaume, de caràcter més conservador, i el de la Benèfica, més progressista. “Durant la festa major del 36, tots dos van muntar el seu propi envelat i es deia que els uns cremarien el dels altres”, recordava ahir Pujol, que aclaria que “al final no va passar res”. “La guerra a Premià va ser tranquil·la, ara bé, al front va ser molt dura per als joves del municipi”, diu. La caminada continua per la plaça on abans hi havia la fàbrica Vilà –“feia molt soroll, però ja hi estàvem acostumats, només em despertava quan paraven”– i per la masia dels avis Soley, on Jordi Pujol va passar, a més, molts estius. “Se la van vendre quan jo era a la presó i em va suposar un disgust molt gran; fins molts anys després no hi vaig voler tornar a passar per davant”. Tot i això, ahir Pujol recordava amb melangia moments clau viscuts en aquest indret com ara l'arribada dels nacionals i la frase que el seu pare, amagat, li va dir: “No els vagis a veure, que aquests no són dels nostres”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
política

Aragonès “celebra” que Puigdemont posi “ara” en valor una taula entre governs

barcelona
política

Barcelona donarà suport a la creació d’un estat palestí

barcelona
política

Puigdemont proposa la cancel·lació del deute amb l’Estat

barcelona
Estat espanyol

Hazte Oír presenta una altra querella contra Begoña Gómez

Barcelona
política

Illa descarta fer “un Collboni” i ser investit amb els vots del PP

barcelona
política

El PSC es dispara en l’enquesta del CEO i ERC i Junts es disputen el segon lloc

barcelona
GIRONA

La CUP proposa més habitatge públic per ajudar els joves a emancipar-se

GIRONA
guerra a Europa

La corrupció torna a sacsejar el govern ucraïnès

barcelona

Carles Sastre elegit nou president d’ERC-SOM de Roses

roses