Política

Contrarellotge per refredar els reactors de Fukushima i evitar una fusió radioactiva

L'objectiu és evitar una fusió parcial del nucli, amb la qual s'alliberarien més partícules radioactives a l'atmosfera

Per a l'operació s'utilitzen helicòpters de les forces d'autodefensa del Japó i camions cisterna cedits per les forces nord-americanes

Unes 10.000 persones se sotmeten a proves per mesurar la radioactivitat

Helicòpters de les forces d'autodefensa del Japó han començat a ruixar amb aigua el reactor número tres de la central nuclear de Fukushima-1, en un intent de refredar-lo i evitar així que es produeixi una fusió parcial del seu nucli, amb la qual s'alliberarien més partícules radioactives a l'atmosfera.

El ministeri de Defensa ha concedit la seva autorització, malgrat que anteriorment l'havia cancel·lat per les dificultats tècniques derivades de l'excessiu nivell de radiació. Tot i que aquestes no han desaparegut, sembla més urgent la necessitat de frenar-ne l'escalfament.

Mentrestant, la policia de Tòquio estudia usar camions amb canons d'aigua per refrigerar la planta. L'operació se centraria en el reactor número quatre, un dels més afectats pel terratrèmol de divendres passat, ja que des d'aleshores ha patit una explosió d'hidrogen i dos incendis.

Per la seva banda, la Companyia Elèctrica de Tòquio (TEPCO), encarregada de la gestió de la central, preveu reactivar temporalment el subministrament per bombar aigua cap a les instal·lacions nuclears. Una font de l'entitat ha assenyalat que és “molt probable” que es porti a terme aquest pla.

El ministre de Defensa del Japó, Toshimi Kitazawa, ha avançat que a última hora de dijous (matí a Catalunya) començarà la propulsió d'aigua al reactor número tres de Fukishima-1. Per a l'operació s'utilitzen camions cisterna cedits per les forces nord-americanes, que estan sent transportats per les Forces d'Autodefensa japoneses.

Kitazawa ha admès també que el govern havia pres la determinació de començar com més aviat millor l'abocament d'aigua des d'helicòpters sobre el reactor tres, una vegada es va decidir que es tractava d'una mesura urgent per evitar que la temperatura de les instal·lacions seguís pujant. Això podria provocar una fusió parcial en el nucli dels reactors.

Aquesta missió havia estat cancel·lada dimecres a causa dels alts índexs de radioactivitat. Finalment, els helicòpters van sobrevolar el reactor a uns 300 metres per evitar danys.

El ministre, citat per la cadena NHK, ha avançat també que les Forces d'Autodefensa i els tècnics del Govern mesuraran els nivells de radiació abans de decidir sobre nous llançaments d'aigua des de l'aire. En aquest sentit ha subratllat que es tindrà en compte també la seguretat dels efectius d'Autodefensa, de rang militar.

El cap de l'estat Major, general Ryoichi Oriki, ha afegit que el personal que va participar en aquestes operacions està sent descontaminat i ha dit que no preveuen conseqüències en el seu estat de salut.

Radioactivitat

Unes 10.000 persones s'han sotmès ja a proves de mesurament de radioactivitat a la prefectura de Fukushima, en l'entorn del qual s'han disparat els nivells de radiació, segons recull l'agència de notícies Kiodo.

La Companyia Elèctrica de Tòquio (TEPCO) ha indicat que només sis persones han hagut de sotmetre's a processos de descontaminació, tot i que han estat parcials, de manera que sol s'han fet a cara i mans.

Les proves, desenvolupades als centres sanitaris i refugis de la prefectura, no només han abraçat els veïns de les instal·lacions nuclears, sinó també residents a 26 localitats més.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Cañigueral avisa que si no governen “moltes coses quedaran aturades”

cassà de la selva
regne unit

Carles d'Anglaterra reprendrà dimarts l’agenda pública

barcelona
unió europea

La CE posa objeccions a la fusió entre Iberia i Air Europa

barcelona
Política

Mor Frank Field, ministre de la Seguretat Social en el primer govern de Tony Blair

Albiach alerta que es disputen l’escó de Girona amb Aliança Catalana

girona

Paneque: “El projecte clau és la construcció del nou Trueta”

salt
Regne Unit

Cinc acusats per atacs contra negocis vinculats amb Ucraïna

Barcelona

Vergés reivindica un Govern que gestioni el territori atenent a la seva diversitat

ripoll
Àsia-Pacífic

La Xina i els EUA es retreuen el respectiu suport a Rússia i Taiwan

Barcelona